Horké sprše se v zimě vyhněte

I když teplá sprcha může v chladných zimních dnech znít velmi lákavě, vaší pokožce nadělá více škody než užitku. Proč se v zimě nesprchovat příliš horkou vodou?

Zvláště v chladných zimních dnech jsou horké koupele a teplé sprchy obzvláště lákavé. Horká voda ale může naší pokožce podle dermatologů nadělat více škody než užitku.

Proč horká voda poškozuje pokožku

Protože v zimě tak jako tak často bojujeme s popraskanou a suchou kůží, polévání horkou vodou může tento stav ještě zhoršit. Horké sprchy a koupele mohou způsobit zanícení pokožky, zarudnutí a svědění a vážně poškodit ochrannou bariéru pokožky. Vysoká teplota totiž narušuje přirozenou rovnováhu vlhkosti pokožky a zbavuje ji všech olejů, tuků a důležitých bílkovin (1).

Pokud se ale nechcete oblíbené teplé sprchy vzdát, můžete svou pokožku v zimě chránit následujícími tipy:

Omezte dobu sprchování

Pokud se bez teplé vody neobejdete, dopřejte si sprchu delší než deset minut pouze jednou za dva dny. Tak omezíte podráždění pokožky, která se tak v zimě příliš nevysuší (2).

Zavírejte dveře do koupelny

Abyste udrželi vlhkost ze sprchové páry v místnosti, měli byste se sprchovat rozhodně se zavřenými dveřmi koupelny. Tato vlhkost může pomoci vaší pokožce udržet si tělu přirozené oleje (2).

Dostatek krému

V zimě je nezbytné pravidelné krémování pokožky hydratačními přípravky. Krém nanášejte na pokožku, dokud je ještě mírně vlhká – tak může lépe absorbovat vlhkost. Předtím byste se také měli vyvarovat utírání hrubým ručníkem, abyste pokožku nezatěžovali víc, než je nutné. Ta pak bude zářit po celou chladnou zimu (2).

Zdroj: (1) www.linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0923753419381281, (2) názor autora






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat