Domácí pleťové masky pro aknózní pleť

Akné je chronické onemocnění, které se nejčastěji vyskytuje na obličeji, krku, ramenou, hrudníku a zádech. Běžné je u dospívajících, ale může přetrvávat až do dospělosti. Jak se dá zkrotit pomocí pleťových masek vyrobených z domácích zdrojů? Povolejte kurkumu i banán!

Není žádným tajemstvím, že mastná pleť vyžaduje ještě důslednější péči než pleť suchá. Potýkáte-li se s pupínky, pokožku pravidelně čistěte vodou a nevysušujícím mýdlem. Vyhněte se však agresivnímu drhnutí, protože může způsobit zánět. Používejte pouze hydratační krém bez parfemace – nekomedogenní. Zároveň pijte hodně vody, protože voda vyplavuje toxiny z těla. Jednou až dvakrát týdně aplikujte domácí pleťovou masku pro aknózní pleť (1).

Kurkumová maska

Kurkuma má protizánětlivé, antiseptické a antioxidační vlastnosti. Pro masku na obličej vytvořte pastu z ½ šálku cizrnové mouky, 2 lžiček kurkumového prášku a vody. Naneste na pokožku, nechte 5 minut působit a opláchněte studenou vodou. Kurkuma může léčit a předcházet akné a jizvám.

Okurková pleťová maska

Okurka má uklidňující účinek na pokožku, snižuje zánět, podráždění a bolest. Proto nastrouhejte jednu malou okurku a vmíchejte ji do šálku ovesných vloček. Masku naneste na postiženou oblast, nechte 15 minut působit a poté ji smyjte.

Medová maska

Med má antibakteriální vlastnosti, jež se uplatňují na zanícené akné, rány a popáleniny. Vatovou tyčinkou aplikujte tekuté zlato přímo na pupínky, med nechte zaschnout a poté ho omyjte vlažnou vodou.

Jogurtová maska pro mastnou pleť

Jogurt je probiotikum, které inhibuje růst bakterií. Pro vytvoření masky smíchejte 1 lžičku droždí s trochou bílého jogurtu. Naneste na pokožku, nechte 15 až 20 minut působit a následně masku opláchněte studenou vodou.

Maska z vaječného bílku

Vaječný bílek patří mezi složky, o nichž je známo, že ničí bakterie způsobující akné. (To se děje díky vysokému obsahu lysozymu.) Vaječné bílky také mají adstringentní vlastnosti, které pomáhají při odstraňování nečistot, špíny a přebytečného oleje. Vyšlehejte bílek, vmíchejte 1 lžičku citronové šťávy a 1 lžičku medu. Nechte na pleti působit 15 minut.

Banánovo-citronová maska

Exfoliace je jednou z nejúžasnějších výhod banánů. Zajistí, že se pokožka zbaví odumřelých buněk, které se na ní hromadí, a dokonce eliminuje nežádoucí kožní maz. Smíchejte polovinu zralého banánu s 2-3 kapkami citronové šťávy. Vytvořte konzistentní pastu. (Pokud máte pocit, že je pasta příliš suchá, napravte to pár kapkami vody.) Naneste tuto hladkou pastu na obličej, nechte ji 10–15 minut působit a opláchněte vodou.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0151963818301376?via%3Dihub, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8302485/ - zbytek článku






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat