Mrtvé moře u vás ve vaně

Horká koupel po náročném dni zklidňuje tělo i mysl a působí blahodárně na několika úrovních. Určitě do ní nepřidávejte jen voňavou pěnu, spíš dejte přednost solím a éterickým olejům. A k přípravě domácích koupelových solí použijte hrníčky!

Správná sůl umí zázraky. Když ji přidáte do své lázně, můžete zmírnit bolesti, zklidnit a zjemnit pokožku, podpořit detoxikaci a uklidnit ztuhlé nervy. To vše najednou! Jaké druhy solí použít, když si vyrábíte vlastní koupelové přísady? Na výběr je hned několik možností.

Proč a jak to funguje?

Koupelové soli obvykle obsahují epsomskou či mořskou sůl. Po přidání do teplé vody se koupelová sůl rozpustí a uvolní prospěšné minerály (v případě empsomské soli je to síran hořečnatý). Minerály koupelové soli se pak vstřebávají do pokožky a pomáhají uvolnit svaly, zklidňují podráždění pokožky, pomáhají zlepšit krevní oběh a stimulovat detoxikaci v těle. Vědci také odhalili, že koupel v roztoku soli z Mrtvého moře bohatého na hořčík zlepšuje funkci kožní bariéry, zvyšuje hydrataci pleti a snižuje zánět u suché atopické pokožky (1).

Kromě minerálů mohou koupelové soli nabízet další výhody v závislosti na složkách v nich obsažených. Řeč je o léčivé síle bylin, účincích koloidních ovesných vloček na hojení pokožky nebo uklidňující péči aromaterapie esenciálních olejů. Pravdou ovšem je, že koupelové soli se dají vyrobit pouze s jedním typem soli (klidně postačí epsomská), kombinace několika druhů je však vítaná (2). Zde jsou některé z nejoblíbenějších možností.

Míchám, mícháš, mícháme

Epsomská sůl je nejběžnějším typem soli pro použití v koupelových solích a potenciálně také nejterapeutičtější. Epsomské soli se používají k podpoře rychlého hojení a úlevy od bolesti při řadě problémů, jako jsou výrony, modřiny, zarostlé nehty, ztuhlé klouby a svaly nebo fibromyalgie. Při vnitřním užívání se také aplikuje k úlevě od zácpy (3).

Mořské soli jsou většinou složeny z chloridu sodného. Vzhledem k tomu, že nejsou rafinované nebo jen minimálně zpracované, uchovávají četné cenné minerály včetně hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu, bromu, boru, zinku, železa, manganu, mědi a křemíku. Stejně jako epsomské soli mohou zmírnit napětí a ztuhlost a zároveň stimulovat krevní oběh a detoxikaci (2).

Růžová himálajská sůl se nachází vysoko v Himálaji v jižní Asii. Obsahuje až 84 dalších stopových minerálů a prvků! Je také opravdu pěkná na pohled (2).

Do domácí koupelové soli můžete použít i běžné kuchyňské soli, kupříkladu hrubozrnnou kamennou sůl. Tyto soli jsou ekonomické, snadno dostupné a obsahují i některé stopové minerály. Vyhněte se však používání jodizované kuchyňské soli. Vysoce zpracovaná kuchyňská sůl minerály naopak postrádá (2). A jak je to s poměry?

Měřeno na šálky

Obvykle se smíchají 4 šálky soli, ať už jakékoli, ½ šálku koloidního ovesného prášku (lze vynechat) a ½ šálku až 1 šálek sušených bylinek nebo květin (vhodné jsou okvětní lístky růží, levandule, měsíček, heřmánek, rozmarýn, lístky máty, citronová verbena nebo dokonce sušené citrusy). Aby se zabránilo plísním, je důležité používat 100 % suché bylinky nebo květiny (2).

Do své koupelové soli dál můžete přidat 2 polévkové lžíce oleje s vitaminem E. (Vitamin E olej je silný antioxidant s hydratačními a protizánětlivými vlastnostmi, které zlepšují zdraví pokožky) a 50 až 100 kapek esenciálních olejů. Posuvná stupnice se odvíjí podle toho, jak silně vonící chcete své koupelové soli mít. Pokud si nejste jisti, začněte s menším množstvím (2).

Návod na výrobu

Nejprve do mixovací nádoby přidejte soli a koloidní ovesné vločky. Dobře promíchejte, aby se spojily. Dále nakapejte olej s vitaminem E (nebo jiný olej) a poté suché bylinky a květiny. Znovu promíchejte. Přidejte zvolené esenciální oleje a míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí. Nakonec své domácí koupelové soli nasypte do vzduchotěsných skladovacích nádob s uzávěrem, který zabrání pronikání vlhkosti (2).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15689218/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3478356/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1584988/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat