Prostreno.cz

Lepší dobrota než štrůdl jsou jablka v županu

Z kupovaného listového těsta za 30 minut vykouzlíte mlsání v županu! Usušit, rozvařit na hustou kaši, odšťavit, nechat zkvasit a destilovat…. Nebo zase ta jablka upéct v podobě klasického závinu?

Jablka patří mezi nejzdravější plody na světě. Obsahují minerály (vápník, fosfor, železo či hořčík), enzymy ovlivňující činnost zažívacího ústrojí, jednoduché cukry, rozpustnou látku pektin, vitaminy (provitamin A, vitamin B, C, E, taky kyselinu listovou), vlákninu, vodu, antioxidanty či draslík. Je toho opravdu hodně, co nám takové obyčejné jablko může dát.

Proto pokud netrpíte potravinovou alergií právě na tento typicky podzimní plod, který doprovází člověka už odnepaměti, vsaďte na jeho lahodnou chuť. Podle pověstí patří k symbolům pokušení a traduje se, že povzbuzuje a omlazuje. A pokud ho navíc zabalíte do župánku, máte o výborný smyslný předkrm postaráno!

Jako v ráji…

Pro 6 osob potřebujete:
½ kg listového těsta,
12 středně velkých křehkých jablek,
15 dkg jahodové zavařeniny (může být i meruňková nebo malinová),
jedno vejce na potření,
moučkový nebo vanilkový cukr na posypání.

Postup: Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát asi 3 milimetry silný a nožem jej rozkrájíme na stejné čtverce o straně asi 13 centimetrů. Jablka oloupeme, jádřinec vykrojíme, důlek naplníme zvolenou zavařeninou a pak je položíme do středu jednotlivých čtverců.

Růžky čtverců potřeme vejcem, přeložíme přes jablka a přitiskneme. (Pokud jsou jablka příliš tvrdá, je nutné nejprve je podusit, a to oloupaná a v malém množství vody. Ta by měla obsahovat trochu cukru a citronové šťávy.)

Místo, kde se růžky těsta spojují, potřeme vejcem a na to posadíme menší kolečko vykrojené z těsta. (Zabrání se tím odchlípnutí při pečení.)

Poté celý povrch zabaleného jablka potřeme vejcem, dáme na suchý plech a v horké troubě do zlata opečeme, což trvá zhruba 15 minut. Upečená jablíčka posypeme cukrem a ideálně ihned podáváme. Jo, a protože veškerou přijatou energii pravděpodobně spálíte milováním, jistě vás nebude zajímat, že jedna stogramová porce má asi 565 kJ.

Zdroj: názory autora, wikipedia






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat