Prostreno.cz

Kokosové pusinky z housky pro mlsné nedočkavce

Letošní advent začíná 27. listopadu. Už se vám sbíhají sliny nad vším tím cukrovím, ale pořád si říkáte, že na jeho přípravu zbývá spousta času? Linecké ještě nechte „spát“, ale nalaďte se kokosovými pusinkami!

V Česku se peče cukroví od počátku 19. století. Tehdy však nevypadalo jako dnes, neboť cukr a bílou mouku si nemohl dovolit každý. Proto se typicky vánoční mlsání připravovalo hlavně ze sušeného ovoce. To už v současnosti pochopitelně nutné není.

V současnosti se proti pečení staví pouze nedostatek času (nebo aktuálně vysoká cena některých surovin, například másla). I tak se ale často stává, že kdejaká hospodyňka během adventu připraví klidně i deset či patnáct druhů cukroví. Jenže než se trouba naplno zaměstná, mlsné jazýčky trpí. Čím jejich touhy uspokojit? Vykouzlete kokosové pusinky, jejichž příprava trvá 45 minut, nebo sníh servírujte ke snídani!

Kokosové pusinky

Potřebujete:

  • 10 dkg mletého kokosu
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 dl čerstvých bílků (cca 3 větší bílky)
  • 2 lžičky strouhané housky

Postup: Mletý kokos nasypeme na vál a válečkem převálíme tak, aby byl hodně jemný. Následně ho promícháme s prosátým moučkovým cukrem, vsypeme do hrnce, přidáme 8 cl bílků, postavíme na oheň a směs za stálého šlehání metlou silně nahřejeme.

K této směsi přidáme ze zbylého bílku ušlehaný sníh, prosátou strouhanou housku a znovu vrátíme na plotnu, kde ještě zhruba dvě minuty šleháme. Hmotu pak přendáme do mělké nádoby (pekáč, plech) a vařečkou či špachtlí ji třeme do té doby, než trochu vychladne.

Poté touto hmotou plníme sáčky s rovnou trubičkou a na bílý hladký papír položený na studeném plechu stříkáme pusinky, které pečeme ve středně horké troubě zhruba 15 minut. Upečené kokosové pusinky z papíru ihned odlupujeme a rovnáme na tác. Pokud se však kokosová dobrota nechce od papíru pustit, pak pusinky obrátíme papírem navrch, papír trochu navlhčíme a poté pohodlně sloupneme všechno, co na něm zůstalo. A co si můžete dát druhý den ke snídani? Sněhová omeleta připomínající bílou nadílku potěší nejen děti!

Sněhová omeleta

Potřebujete:

  • 3 bílky
  • 2 žloutky
  • 5 dkg pískového cukru
  • trochu vanilkového cukru
  • 20 dkg čerstvého nebo kompotovaného ovoce

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Jakmile se tvoří hrudky, zašleháváme do něj cukr, pak přidáme žloutky, vanilkový cukr. Poté vařečkou promícháme. Směs dáme na ohnivzdornou misku, posypeme cukrem a v hodně horké troubě povrch ožehneme do zlatohněda. Kolem sněhové omelety rozložíme ovoce a ihned podáváme.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat