Prostreno.cz

Místo vánočky zkuste letos německou štólu

Tradiční vánoční svátky bez vánočky od babičky si ani nedokážeme představit. I když někteří už ji doma nepečou, alespoň si ji kupují. Také k nám už ale pronikly i některé vánoční tradice z jiných států. Co místo vánočky pečou třeba v Německu?

Pokud chcete letos vyzkoušet i něco jiného než českou klasiku, máme pro vás podrobný recept na tradiční štólu.

Tento vánoční moučník je velmi podobný naší vánočce, akorát má bohatší obsah, hutnější těsto, obaluje se v cukru a má tvar bochníků. Štóla svým vzhledem má připomínat Ježíška zabaleného v peřince. První zmínka o štóle jako o vánočním pečivu se objevila v roce 1329 a pochází z Německa. Štóla se také dává jako plnohodnotný vánoční dárek, je velmi pracná a obdarovanému dáváte najevo, že vám na něm opravdu záleží, když dostává takto pracný dar.

Co budete potřebovat (na 2 kousky):

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostku droždí
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetku muškátového oříšku a kardamomu
  • nastrouhanou kůru z jednoho malého citronu

Náplň:

  • 250 g rozinek sultánek
  • 100 g rozinek korintek
  • 75 g kandované citronové kůry
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g loupaných, nasekaných mandlí
  • 20 g neloupaných, nasekaných mandlí
  • 40 ml tmavého rumu
  • 200 g marcipánu

Na obalení:

  • asi 100 g rozpuštěného másla
  • asi 100 g moučkového cukru s 3 lžícemi vanilkového cukru

Jak na to

Přes noc si namočte oboje rozinky do rumu. Do velké mísy nasypte prosátou mouku, uprostřed udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí, zasypte třemi lžícemi cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Zakryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.

Poté přidejte do mísy cukr, koření, citronovou kůru, změklé máslo a mléko. Vytvořte vláčné hladké těsto. Vyklopte těsto na vál a důkladně ho propracujte přibližně 10 minut.

Uhnětené těsto rozválejte na silnější placku a posypte ji náplní, použijte vše kromě marcipánu. Nyní těsto znovu několikrát přeložte, aby se náplň dobře rozprostřela do celého těsta. Rozdělte si těsto na 2 části a nechte znovu na teplém místě přibližně tři hodiny kynout.

Vykynuté těsto splácněte a doprostřed každé placky položte váleček marcipánu. Přeložte okraje přes sebe, utvořte překládaný bochníček. Připravené bochníčky dejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě hodinu naposledy kynout.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova přibližně 50 minut. Po vyjmutí z trouby ihned bochníčky potřete rozpuštěným máslem a nešetřete. Poté zasypte bohatě moučkovým cukrem a nechte vychladnout.

Tip: Pokud chcete, aby vám štóla vydržela dlouho, můžete ji vychladlou zabalit do potravinářské folie nebo do alobalu. Odpočinek jí jen prospěje






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat