Prostreno.cz

Polévky pro děti i dospělé, které v zimě zahřejí

21.01.2017 | Krok za krokem

Je po Vánocích a zima se přihlásila s plnou parádou. Teploty pod nulou, sníh se sype a sype. Minimálně další měsíc to nebude o moc lepší. Co nachystat pro děti jako svačinku či oběd po procházce v zimním království? Ideální je hutná polévka!

Česká kuchyně je na ně naštěstí bohatá a máme tak z čeho vybírat. Nabízíme vám inspiraci na polévky, které zahřejí a zasytí, ve variantách, jak je vaří v pražské rodinné kavárně Králík v rádiu.

Kterou vyzkoušíte jako první?

Mrkvová polévka

Na základní verzi mrkvové polévky budete potřebovat:

  • trochu oleje (olivový nebo rostlinný, záleží na vás)
  • 1 kg mrkve (nebo více, dle počtu strávníků)
  • 1,5–2 l vývaru (zeleninový nebo masový)
  • sůl, pepř dle chuti

Postup: Mrkev oloupejte škrabkou, odkrojte konce a nakrájejte jí na střední kousky (netřeba na příliš jemno). Olej si rozpalte ve velkém hrnci a mrkev krátce zprudka orestujte. Poté ztlumte teplotu a nechejte mrkev, za občasného míchaní, změknout. Měkkou mrkev zalijte vývarem a nechejte je spolu 15 minut probublat. Vypněte plotýnku, chopte se tyčového mixéru a směs rozmixujte. Když se vám bude zdát směs příliš hustá, přilijte trochu vývaru, zamíchejte a zkontrolujte konzistenci. Až na závěr osolte a opepřete podle chuti.

Varianty mrkvové polévky pro dospělé: Pokud preferujete ostřejší nebo exotičtější chutě, než se vrhnete na mrkve, orestujte oloupané kousky zázvoru na oleji s čerstvým chilli. Pak postupujte stejně jako u jemné varianty mrkvové polévky. Dále můžete zpestřit polévku kokosovým mlékem, které přidejte ve chvíli, kdy máte změklou mrkev. Nechte mléko s mrkví chvílí probublat a pak zalijte vývarem.

TIP pro gurmány: Těsně před podáváním přidejte pár kapek limetové šťávy a čerstvý koriandr nebo na stůl dejte limety nakrájené na měsíčky, čerstvý koriandr a chilli, aby si každý přidal ingredience dle libosti.

Kulajda

Na kulajdu potřebujete:

  • brambory
  • žampiony nebo jiné jedlé houby
  • cibuli
  • kmín (obyčejný, ne římský)
  • 1 l vývaru (hovězí/kuřecí/zeleninový)
  • čerstvý kopr
  • smetanu s 32 % tuku (na šlehání)

Postup: Cibuli nakrájejte na jemno a zarestujte ve velkém hrnci dozlatova. Na restování použije nejlépe neutrální rostlinný olej. K cibuli postupně přidejte kmín a pak žampiony nakrájené na plátky, zarestujte. Co se týče hub, obzvláště pak žampionů, mějte na paměti, že se z nich dostane ven voda a scvrknou se přibližně o polovinu. Nekrájejte je proto na příliš tenké plátky, aby se vám “nerozšmelcovaly” na kaši. Až žampiony chytí tmavě hnědou barvu, zalijte tento základ vývarem a nechte ho provařit. Nyní můžete přidat brambory, aby se uvařily přímo v polévce. Pokud vás tlačí čas, uvařte si brambory v jiném hrnci a až pak je přidejte do polévky.

Jakmile začne vývar probublávat, přidejte smetanu. Chcete-li mít polévku jemnější, použijte více smetany, chcete-li ji mít “přírodnější”, pak méně. Opět nechte provařit. V dalším kroku polévku zahustěte. Obvykle se kulajda zahušťuje moukou, kterou si spojíme pomocí metličky s vlažnou vodou v misce, ale můžete použít i polentu nebo bramborový škrob. V obou případech si nejprve vytvořte směs s teplou vodou vedle v misce, jinak budou v polévce plavat žmolky. Pak přidejte ocet (nebo citronovou šťávu) dle chuti a důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekaný čerstvý kopr.

Máte-li rádi vejce, prakticky všechny druhy úprav vajec vařením vám v kulajdě poslouží jako třešnička na dortu. Zdatným kuchařkám a kuchařům doporučujeme ztracené vejce, avšak stejnou parádu udělá i vajíčko naměkko.

Hráškový krém s mátou

Co budete potřebovat:

  • balení mraženého hrášku
  • čerstvou mátu
  • zeleninový nebo masový vývar
  • sůl a pepř
  • zakysanou smetanu nebo 12% smetanu (dle chuti)
  • citronovou šťávu dle chuti
  • mouku nebo škrob, pokud chcete polévku zahušťovat

Postup: Přiveďte vývar k varu, nasypte do něj mražený hrášek a vařte, dokud nezměkne. Vývar s hráškem rozmixujte na krém a přidejte čerstvou mátu a šťávu z jednoho citronu. Společně nechte chvíli probublat. Osolte a opepřete. Je-li polévka málo hustá, máte dvě možnosti. Přidat do vývaru další změklý hrášek nebo zahustit polévku moukou či škrobem (připravte si směs s teplou vodou v mističce bokem). Pokud chcete mít polévku jemnější, můžete přidat 12% smetanu. Zakysanou smetanu používejte na finální podávání polévky, nehodí se pro teplou kuchyni. Před servírováním polévky přidejte pár lístků máty nasekaných na drobno.

Dýňová polévka

Ingredience na dýňovou polévku:

  • 2–3 dýně hokkaido (lze i jiné, ale hokkaido se nemusí loupat)
  • několik kousků kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • celou skořici (1 “klacík”)
  • šťávu a kůru z pomerančů
  • 1 l vývaru (zeleninový/kuřecí/hovězí)

Postup: Dýně omyjte a vydlabejte jádra. Ta si můžete usušit s následně použít jako posyp do polévek či salátů. Dýně pokrájíme na středně velké kostičky (cca 2 x 2 cm), stejně tak kořenovou zeleninu. Zarestujte v hrnci na olivovém nebo rostlinném oleji. Restujte tak dlouho, až jsou ingredience změklé a dýně na povrchu lepkavé. Směs zalijte vývarem, přidejte skořici, pomerančovou šťávu a kůru podle chuti. Nechejte společně asi 30 minut povařit na mírném ohni. Vyjměte z hrnce skořici (má v oblibě zasekávat se v mixéru) a směs rozmixujte. Osolte, případně nařeďte vývarem, pokud je příliš hustá.

Tip: Stejný postup lze použít i pro přípravu exotičtější dýňovky. Rozdíl je v tom, že místo pomerančové šťávy a skořice povaříme změklé dýně s kokosovým mlékem či koriandrem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat