Prostreno.cz

Naučte se správně připravovat zelí

Proč si zelí dobře rozumí s jablkem, bramborou, octem či červeným vínem? Odpověď je jasná. Tyto přísady pozvednou jeho chuť, zachovají barvu, pomohou při zahuštění a zabrání přesolené katastrofě…

Zelí je zdravé a má přímo léčivé schopnosti. Obsahuje spoustu vitaminů a cenných látek. Prospívá metabolismu, zatočí s kašlem i žlučníkovými kameny. Účinné je také v boji s nachlazením, obezitou nebo srdečními onemocněními. Je tedy jasné, že zelí v různých podobách stále častěji nachází cestu na české talíře. Jenže s jeho přípravou už je to horší! Jak nepřijít o jeho barvu při tepelné úpravě a co dělat, když ho nechtěně přesolíte? Pár starých triků je tady. Který vám přijde vhod?

Druhy zelí. Nemáte v tom zmatek?

Hned ze startu si posvítíme na to, jaké druhy této listové zeleniny vlastně existují. Mnoho lidí v tom totiž má zmatek! Na pultech obchodů je k dispozici tradičně zelí hlávkové, pekingské a čínské. Ovšem pozor, to pekingské se často nesprávně považuje za čínské – jenže to netvoří hlávky a má listy volně uspořádané. Teď už v tom budete mít jasno…

Ztráta barvy? Minulost

Ať už jde o zelí vařené či dušené, stává se, že teplem poněkud šedne – a to nevypadá zrovna nejlépe. Pokud jste to poznali na vlastní kůži i nervy, zkuste tomu příště předejít. Stačí přidat trochu octa, v ideálním případě toho vinného, popřípadě špetku cukru. Problém vyřešen!

Jemnější kyselost levou zadní

Kysané zelí uvaříte v mnohem jemnějším rytmu, když si na pomoc přizvete spolehlivého spojence. V tomto případě se jedná o jablko, které nakrájíte na tenké plátky. Stejný efekt zaručí i několik kapek jablečné šťávy. Nutno dodat, že nastrouhané ovoce pomůže i tehdy, když pokrm omylem lehce přesolíte.

Zdravější zahuštění? To zařídí brambora

I když mnozí nedají na zahušťování zelí pomocí mouky dopustit, existuje i lehčí varianta pro vyznavače zdravého životního stylu. Patříte mezi ně? Pak vsaďte na obyčejnou bramboru. Zasyrova a nastrouhaná dokáže divy!

Skvělá chuť za asistence vína

Červené zelí je lahodné samo o sobě, ale pokud ho chcete ještě o kousek pozvednout, dochuťte ho při vaření kapkou vína. Bílé se samozřejmě nehodí, takže sáhněte po tom červeném. Tahle tajná ingredience vám prokáže velkou službu!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat