Prostreno.cz

Hořká chuť cukety je předběžným varováním

Ano, zelenina je zdravá, prospěšná a ve všech směrech vychvalovaná. Může být ale také důvodem, proč se ocitnete na pohotovosti s otravou. Jdou takové kusy rozpoznat už po prvním soustě? Naštěstí ano…

Cuketa je velmi oblíbenou zeleninou, která se na českých zahrádkách i talířích objevuje stále častěji. Samozvaní pěstitelé oceňují její nenáročnost, milovníci vaření zase široké využití a obchodníkům hraje do noty to, že kilo vyjde zhruba na 50 korun. Je i pro vás tato zelenina symbolem skvělé večeře, po které budete kypět zdravím? Ne tak docela, za jistých okolností se můžete dočkat i pravého opaku! Ostatně, tohle se vážně stalo a není to tak dlouho…

Domácí večeře jako strůjce katastrofy

Nedávno se v zahraničních médiích objevila šokující zpráva, že jistý muž z Německa zemřel na otravu. Příčina? Vlastnoručně vypěstovaná cuketa! Případ, který zahýbal světem i samotnými lékaři, neboť byl pravděpodobně první v historii, spustil celou řadu otázek.

Při důkladném prošetření incidentu totiž vyšlo najevo, že dotyčný se už při konzumaci inkriminované zeleniny svěřil manželce, že chutná jinak než obvykle – poněkud hořce. Na základě toho se odborníci z veterinárního institutu začali intenzivně zabývat tím, co hořkost cukety způsobilo a zda se opravdu jedná o život ohrožující nebezpečí. Co se zjistilo?

Když se vám to nezdá, tak to nejezte!

Závěry testů bohužel prokázaly, že hlavním viníkem seniorova skonu byla skutečně cuketa, jež obsahovala hořčin zvaný kukurbitacin. Jak již název napovídá, tato látka dodává tykvovité zelenině výrazně hořkou příchuť a co hůř – její tvorbu hodně podporuje neodborné pěstování z vlastních semen i vysoké teploty, které v uplynulém létě bezpochyby panovaly.

Nutno dodat, že předmětný jed se nezničí ani varem a v malých dávkách je vlastně celkem prospěšný, jelikož podporuje vylučování žaludečních šťáv. Ve větší míře ovšem dráždí sliznice trávicího ústrojí a způsobuje silnou nevolnost i průjem. To jsou ale ty nejnevinnější příznaky. Jak vidno, může to dopadnout mnohem, mnohem hůř. Co z toho plyne? Co je hořké, to do pusy víckrát nedávejte!

Zdroj: en.garden-landscape.com/bitter-taste-in-case-of-courgettes-2584, www.foodsafety.asn.au/zucchini-courgette/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat