Prostreno.cz

Chuťová kouzla s omáčkami ve stopách našich babiček

Přesolená, sražená nebo připálená omáčka? Znáte to? Katastrofu zažehná brambora, mrkev a kousek másla. Možná byste uvítali také zlepšovák chutě houbové omáčky a jednoduchý recept na tu smetanovou!

Venku panuje nevlídné počasí, dny se zkracují rychlostí blesku a déšť tluče do oken. Máte z takových podmínek pěkně zkaženou náladu? Kdo by také neměl. Co takhle si uvařit něco lahodného, co vás zahřeje na těle i na duši? Při přípravě omáčky vás chmury rázem přejdou! A pokud v této disciplíně nejste nejzdatnější, nevadí. S těmito tipy to u sporáku půjde jako po másle.

Houbová? Tu seznamte s vejcem a slaninou

Máte po pár návštěvách lesa pořádnou zásobu hub? Pak se omáčka z nich vyloženě nabízí. Její chuť vylepšíte přídavkem tlučeného nového koření, a místo vařeného hovězího masa ji můžete servírovat s natvrdo vařenými vejci. Ale pozor, i s nahrubo sekanými lískovými ořechy a osmahnutou slaninou je to lahoda!

Koprovka jako od babičky

Minule se vám příliš nezdařila? Nezoufejte, možná jste se jen nedrželi správného postupu. Při přípravě koprové omáčky je třeba ji nejprve povařit s mlékem nebo smetanou, pak teprve okyselit. Po pár minutách prohřátí už to bude dokonalost sama.

Smetanová. Lehčí už to nebude

Pokud jste ještě neobjevili recept, který by vám díky své nenáročnosti padl do oka, možná si vás získá tenhle. Smetanovou omáčku vytvoříte ze smetany a hladké mouky, které rozmícháte v páře, popřípadě na mírném ohni. K ochucení lze použít nasekaný kopr, bylinky, strouhaný křen, sušené houby – záleží, co máte k dispozici. Pak už jen výtvor nechte projít varem a je hotovo. Chcete-li chuť ještě zvýraznit, polévkové koření či půlka masoxu bude to pravé.

Náprava připálení, která nezklame

Připálená omáčka lze snadno zachránit. Nevěříte? Stačí ji povařit s kouskem chlebové kůrky a hned bude „jako nová“. Dá se také přelít do jiné nádoby a přimíchat k ní trochu mouky rozšlehané v mléce. Po chvilce vaření přichází řada na silnější kolečko citronu a následné zjemnění kouskem másla.

Řešení nepovedených omáček

Překyselený pokrm „opravíte“ slazeným kondenzovaným mlékem. S nadbytkem soli si zase poradí oloupaná syrová brambora či kousek mrkve. Omylem sraženou omáčku zahřejte ve vodní lázni a nezapomeňte přihodit i kousek másla. Vidíte, žádná věda!

Zdroj: www.essenundtrinken.com, názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat