Prostreno.cz

Tajemství perfektní vaječné omelety

Načechraná, vláčná a nevysušená. Asi takhle by měla vypadat (a chutnat) perfektní vaječná omeleta. Ptáte se, kde pořád děláte chybu? Omylům už nedejte šanci!

Její kořeny prý sahají až do pravěku. Vaječná omeleta, tedy jakási tortilla, placka ve tvaru kulatého listu, který se překládá, je pro mnohé začínající kuchaře noční můrou, ačkoli se v podstatě jedná o jednoduché jídlo či oběd (to v případě, když jí společnost dělá šunka, sýr, cibulka nebo žampiony). V čem je problém? Mnohdy už při výběru pánve!

Všestrannost? Obrovská. Hranice neexistují

Prvotně je důležité vybrat si pánev s nepřilnavým povrchem. Ideální je například teflon. Ten zajistí, že omeleta bude připravená rychleji, a navíc méně pracně. Rrozklepněte 2 až 4 vajíčka do malé misky, přidejte k nim sůl a pepř, společně rozšlehejte. Ohřejte trochu rostlinného oleje (může být i olivový) nebo másla a nechte pánev rozehřát na střední teplotu. Vajíčka vlijte na pánev a hlídejte si čas. Za optimální počítejte časový interval 2 minuty – maximálně.

Jde o to, aby omeleta byla ve vrchní části malinko nedodělaná, ale v té spodní pevná a hotová. Tohoto stavu lze docílit právě tepelnou úpravou ne delší než ony 2 minuty. (Pokud budete čekat, až vám vrchní část víc zhnědne a prohřeje se, omeleta se vysuší.) Pro rovnoměrné rozmístění vajec přitom můžete použít stěrku, popřípadě s její pomocí „zatlačit“ vajíčka směrem do středu.

Uděláte tak prostor vejcím, která jsou ještě syrová. Obvykle však pomáhá klasické naklánění pánve ze strany na stranu. V každém případě by vejce měla po pánvi jemně „plout“ a nepřichytávat se. V případě potřeby použijte vařečku nebo obracečku.

Z prvního neúspěchu se nestřílí

Takto nechte smažit a myslete na to, že spodek musí být tuhý, nicméně vršek ještě trochu tekutý. Horní část omelety můžete dochutit pomocí nasekaných bylinek nebo strouhaného sýra. Následně omeletu přeložte napůl a přemístěte na talíř. A víte, co tuhle dobrotu maximálně „vytuní“? K omeletě podávejte cibulový salát. V sezoně k ní přidejte třeba houby. Rozumí si však i s fazolkami, rukolou či prosciuttem. S omeletou zkrátka nešlápnete vedle ani ráno při snídani, ani před víkendovým polednem.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 5 komentářů

Masunta nejosvícenější...
05.06.2022
Jaroslava
05.06.2022
Naďa
05.06.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat