Komentáře k článku

Masunta nejosvícenější... 05.06.2022

Miluji syrovinky a lišky na smetaně ...

Siraellen 05.06.2022

Miluji omelety

Jaroslava 05.06.2022

Bez vajiček ani ranu

Naďa 05.06.2022

Miluju vajíčka.

Masunta nejosvícenější... 04.06.2022

Teflon v pánvi je možná to nejhorší řešení. Lepší už je smalt či železo, když se to s těmito umí ! Jsou už moderní (ač drahé) nepřilnavé povrchy v pánvi. Já mám třeba černý titan. Keramika se časem stává k potravinám přilnavá. Proč ne oblíbený teflon neboli polytetrafluoroetylen, ač je poměrně levný ? Vylučují se z něho celkem tři velmi zdraví škodlivé, sloučeniny s krkolomnými názvy, které jsem jinde nečetl. Jedna z nich: Přehřívání prázdné pánve způsobuje uvolňování škodlivých látek. Pokud tedy pánev zahřejte bez použití tuku na teplotu vyšší než 260 stupňů Celsia, teflon se začne rozkládat. V tuto chvíli dochází k uvolňování kyseliny perfluorooktanové (PFOA), která je pro lidské tělo škodlivá. Ukládá se v těle i životním prostředí a působí jako silný karcinogen. Může způsobit rakovinu jater i neplodnost. Jakmile teflon zahřejete nad 360 stupňů Celsia, dojde k uvolňování škodlivých výparů včetně plynu PFIB, který se usazuje v plicích, má karcinogenní účinky a způsobuje příznaky podobné chřipce (tzv. teflonová horečka). Teflon, resp. jeho výpary, je také příčinou otrav ptáků, kteří jsou na něj velmi citliví. Od nastoupení klinických příznaků do okamžiku smrti může uplynout i jen pár minut. Proto by v kuchyni neměli být chováni žádní ptáci. Nejen teflon, ale i jiné výpary z kuchyně mohou způsobovat zdravotní potíže. Většinou je postižen dýchací systém ptáků, ale také například i peří, na kterém se může usazovat mastnota a pod. A rázem tu máme problém s oškubáváním. https://www.regeneraceavyziva.cz/news/skodlivost-teflonu/ Situaci využila konkurence a na trh uvedla Pánve GreenPan, které mají nepřilnavý keramický povrch Thermolon, který odolává teplotám až 450 stupňů Celsia a samozřejmě je také odolný proti poškrábání a je nepřilnavý. Na pánvi tedy můžete smažit a flambovat, aniž byste samotnou pánev poškodili. Pánve jsou vhodné pro všechny typy sporáků, včetně indukčních. Titanové povrchy pánví - titan se nachází až pod první vrstvičkou a ta je silikonová. Tedy za - nic moc. Možná tedy kupovat raději pánve s keramickým povrchem.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat