Prostreno.cz

Proměny cukety v oblíbené pokrmy celé rodiny

Už je to tak, cuketová sezona je v plném proudu! Jestliže jich máte plnou zahradu, nebo na vás cukety udělaly dojem v oddělení zeleniny, připravte z nich neodolatelné pokrmy, kterými potěšíte rodinu i přátele!

Cukíny skvěle obohatí váš jídelníček! Mimo jiné totiž zlepšují paměť a zbavují stresu. A díky vysokému obsahu vody a draslíku jsou výborným detoxem pro organismus. Zasytí, ale zároveň jsou lehké, takže v horkých slunečných dnech jsou perfektní volbou! Proč byste je měli dopřát nejen sobě, ale i členům vaší domácnosti? Důvodů existuje hned několik.

Proč cukety zařadit do jídelníčku?

Jako ostatní tykve má tahle trošku jiná a větší „okurka“ velice nízký obsah kalorií! Pokud tedy držíte dietu, je právě tato zelenina to pravé ořechové. Absolutní většina celku je tvořená z vody. A sice v ní nenajdete vitaminy, ale to snadno vykompenzují obsažené minerály, jako jsou vápník, hořčík, fosfor a draslík.

V důsledku vysokého množství vody může mít cuketa až močopudné účinky, čímž dochází ke správnému pročištění ledvin. Vláknina zase podporuje trávení a zanechává pocit sytosti. Stejně jako klasická okurka, cuketa v sobě skrývá látky, které dokážou bojovat proti rakovinotvorným buňkám.

Co si z cuket připravit?

Obalovaná a smažená cuketa už vám leze krkem? Pak se vyloženě nabízí placičky jinak zvané „cukeťáky“. Jednoduše brambory nahraďte cuketou, jinak je postup úplně stejný. Trocha mouky, sůl, pepř, majoránka, česnek. Pak už stačí osmažit na pánvi a je hotovo. A co dál?

Zdravé zelené špagety! „Naspiralizujte“ cuketu (pomocí speciální škrabky na špagety) na tenké nitky připomínající špagety. Na pánvi rozpalte trochu oleje a tři až čtyři minutky je smažte. Pak už jenom doplňte vaší oblíbenou omáčkou a posypte sýrem.

Rolky s parmskou šunkou. Připravte si tenké plátky (k těm dopomůže obyčejná škrabka na brambory). Ty lehce osmažte. Poté na ně naneste ochucené mascarpone, plátek parmské šunky a zabalte. A hle! Lehký svěží předkrm je na světě!

Slaný koláč. Rychlovka, se kterou zazáříte. Nastrouhaný parmazán promíchejte s mascarpone a vytřete jím dno formy. Navrch naskládejte nakrájenou cuketu s česnekem a pečte cca patnáct minut v troubě. Až bude mít vršek zlatavou barvu, posypte zbytkem parmazánu a nechte dalších patnáct až dvacet minut dopéct.

Rada na závěr: Při přípravě jakéhokoli pokrmu z cukety, snad kromě polévky, vždy myslete na to, že ji musíte předem nasolit a nechat okapat! Jinak nikdy nedosáhnete toho, aby byla křupavá a dozlatova opečená.

Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.ireceptar.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat