Prostreno.cz

Recept na zdravé brokolicové chipsy

K večernímu sledování filmů si určitě dopřejte nějaké brambůrky nebo jiné dobroty. Vyzkoušejte jednou zdravou variantu, a to brokolicové chipsy!

Brokolice – děti ji nenávidí, odborníci na zdravou výživu zbožňují! Tato zelená super potravina má velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a živin. Za zmínku stojí vysoký obsah vitaminu C, kterého je více jak 100 mg ve 100 g. V kuchyni má široké využití, ovšem asi by vás nenapadlo, že se z ní dá vykouzlit prima večerní pohoštění brokolicové chipsy připravené z košťálu. Ano, z košťálu, tedy z části, kterou mnozí vyhazují.

Zdravá superpotravina

Brokolice je skvělá zelenina, která má mnoho organismu prospěšných látek! Nejlepší je konzumovat ji čerstvou, ale nevadí ani mírná úprava, například v páře. Díky přítomnosti karotenoidů pomáhá v prevenci rakoviny plic. Obsažený draslík má zase příznivé účinky na srdeční činnost. Brokolice podporuje trávení a oblíbit by si ji měli hlavně ti, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje totiž okolo 90 % vody a je velmi chudá na sacharidy.

Chipsy z košťálů

Lámete si hlavu, jak byste z růžiček brokolice připravili chipsy? Už nemusíte, k výrobě se použije opomíjený a v kuchyni často nevyužívaný, košťál, jak již bylo zmíněno. Dle odborníků poskytuje stejné výživové hodnoty jako samotné zelené růžičky. Pokud zrovna nemáte dvakrát denně chuť na brokolici, schovejte si nakrájené stonky do mrazáku na později.

Suroviny

Nebudete toho potřebovat moc, stačí pouze očištěný košťál brokolice, extra panenský olivový olej, jemná mořská sůl a jemně mletý černý pepř. Předtím, než začnete s vařením, předehřejte si troubu na 175 °C. Brokolici očistěte a nechte si jen tvrdé stonky a košťál, to vše omyjte pod tekoucí vodou. Nakrájejte brokolici na tenká kolečka (to budou výsledné chipsy). Čím tenčí si plátky připravíte, tím více budou výsledné chipsy křupavé. Dbejte na to, aby všechna kolečka měla stejnou tloušťku. K jejich tvorbě můžete použít i struhadlo se speciálním nástavcem.

Na velký plech si připravte pečicí papír a rovnoměrně rozložte budoucí chipsy. Zakápněte olivovým olejem, opepřete a osolte. Pečte asi 10 minut a v polovině kolečka je otočte. Hotový produkt nechte vychladnout, poté můžete servírovat.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat