Prostreno.cz

Domácí česnekový sirup je jasným životabudičem

Traduje se, že bez česneku by se jen těžko postavila Cheopsova pyramida. Dodával dělníkům potřebnou energii a odolnost. Ve starém Římě ho považovali za lék proti jedům a ve středověku býval významnou prevencí v období morových ran. Léčivá moc česneku nevyprchala ani ve 21. století. K čemu bude dobrá i vám?

V česneku je obsažena řada sloučenin síry, proto je pro něj charakteristické štiplavé aroma. Jednou z nich je alicin, který má velké antibakteriální, antimykotické, antivirové i antioxidační vlastnosti. Alicin nejlépe působí, když jsou stroužky česneku jemně nasekané, rozdrcené nebo namleté.

Léčivo i afrodiziakum

Nejčastěji se o česneku mluví jako o přírodním antibiotiku a antivirotiku. Doporučuje se proti vysokému krevnímu tlaku, skleróze a stárnutí. Pomáhá proti infekcím, a to i plísňovým. Bývá součástí receptů proti bolestem hlavy a tlumících menstruační potíže. Likviduje bakterie E. coli či kmeny zlatého stafylokoka.

Nejenže česnek zlepšuje náladu, odstraňuje únavu, úzkost a přecitlivělost, ale též byl známým afrodiziakem již od nepaměti. Výzkumy potvrdily, že podporuje lepší prokrvení pohlavních orgánů a může pozitivně ovlivnit mechanismus mužské erekce. A co dávkování?

Stačí stroužek denně

Každodenní konzumace česneku pomáhá udržovat dobrou cirkulaci krve (krevní oběh), významně snižuje možnost vzniku parazitů a předchází infarktu či rakovině. Jeho antibakteriální vlastnosti umí pomoci i při bolestech v krku nebo při infekcích horních dýchacích cest. Neuvěřitelně účinný je během astmatu, tuberkulóze, chřipce, černém kašli a nachlazení. Kuriozitou je, že lidé pravidelně konzumující česnek odpuzují komáry.

Česnekový sirup

Syrový česnek je mnohem silnější než penicilin nebo tetracyklin. Přitom neničí zažívací flóru ve střevech tak, jak to dělají farmaceutická antibiotika. Jeli-vám jeho syrová forma proti srsti, zkuste si jeho konzumaci trochu zpříjemnit. Na přípravu domácí česnekového sirupu budete potřebovat osm až deset oloupaných stroužků česneku (nejlépe pravý český česnek, který je až pětkrát účinnější než ten běžně prodávaný v supermarketech), jeden šálek medu a jeden šálek jablečného octa (cca 150–200 ml).

Stroužky česneku prolisujte, vložte do mísy, přidejte med a jablečný ocet. Vše mixujte do hustší konzistence směsi při vysoké rychlosti otáček. Takto vytvořenou směs přelijte do sklenice a uložte do chladničky na přibližně pět dnů. Po této době je sirup připraven ke konzumaci. Užívejte dvě čajové lžičky rozpuštěné ve sklenici vody, a to nejlépe nalačno hned po probuzení.

Zdroj: www.eatthis.com, www.lifewithherbs.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat