Prostreno.cz

Starou cibuli s kořínky lze ještě skvěle využít

Pokud se snažíte eliminovat dopad vašeho života na okolní přírodu, tak je to jedině dobře. Styl zvaný „zero waste“ neboli život bez odpadů, je náročný, ale ne nereálný. Máme pro vás pár tipů, jak ještě využít starou cibuli a jak si znovu vypěstovat jarní cibulku z odříznutých kořínků.

Začneme s jarní cibulkou, která je oblíbenou sezonní potravinou, a právě na jaře jde nejvíce na odbyt. Ať už jste si jarní cibulku zakoupili nebo vypěstovali na zahrádce, můžete použít tento jednoduchý trik a na jarní cibulce si pochutnat opakovaně. A jak na to?

Při odřezávání spodní části jarní cibulky nechte bílé konce přibližně 3 cm dlouhé, zbylou nať použijte tak, jak jste měli zrovna v plánu. Bílé konce vložte do malých skleniček s vodou, například na panáka.

Když cibulka začne pouštět znovu zelené výhonky, snažte se ji ve skleničce postavit, aby zůstaly namočené jen kořínky a nať mohla bez překážek růst.

Přibližně za 5 dní budete mít jarní cibulku připravenou k opětovnému požití. Tento postup lze opakovat víckrát, ale doporučuje se tak dvakrát. Cibulka s každým pokusem mírně ztrácí svoji chuť.

Jak naložit se starou cibulí?

Občas se stane, že cibuli delší dobu nepoužíváme a ona sama nám začne klíčit. Takováto cibulka už není vhodná na běžné použití, ale můžete ji zužitkovat jako jarní cibulku. A jak na to?

Připravte si malé skleničky, na které budete moci cibulky „posadit“. Skleničky naplňte vodou skoro po okraj, tak aby cibulka měla namočenou spodní část a pustila kořínky. Za pár dní ze staré cibule na vyhození máte vynikají jarní naťovou cibulku. Nať sklízejte přibližně až doroste do délky přibližně 15 cm.

Po odříznutí natě, můžete použít i opakovaně, také by se vám to mělo povést alespoň dvakrát. Cibule si můžete takto zasadit s týdenním odstupem pro průběžný sběr cibulové natě.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat