Prostreno.cz

Nepovedený dezert souvisí se zbytečnými chybami

Pečete ráda, ale stále nejste s výsledkem spokojená? Máme pro vás seznam nejčastějších chybiček, kterých se často dopouštíme a následkem se dezert zdaleka nepodobá předloze. Na tyto chybky se dejte příště pozor.

Také chcete mít dorty a dezerty jako z cukrárny? Pečení není žádná věda, ale má svá pravidla, která nelze porušovat.

Vážení

Základem cukrařiny je nepodceňovat vážení. Ačkoli při vaření se často můžeme spolehnout na svoji chuť, u cukrářských výrobků tomu tak není. Pokud chcete dosáhnout těch nejlepších výsledků, rozhodně se bez váhy neobejdete. Případně vsaďte na hrníčkovou kuchařku, kde nebudete potřebovat váhu, ale pořád zůstává důležitý poměr surovin.

Zaměňování surovin

Při pečení se držte receptu, tady buďte s fantazií opatrní. V dnešní době je populární nahrazovat například vejce, bílou mouku, kravské mléko či cukr zdravější variantou. Nic proti tomu, ale může se stát, že výsledek nedopadne dobře. Pokud zkoušíte nový recept a nemáte s tím žádné zkušenosti, upečte ho nejprve podle receptu a případně postupně nahrazujte suroviny kterým se chcete vyhnout. Na rovinu, je to tak trochu pokus omyl, ale výsledky stojí za to. Díky odvážným lidem, kteří se toho nebáli, vzniklo už spoustu zdravých receptů.

Datum spotřeby

Datum spotřeby byste si rozhodně měli ohlídat na prášku do pečiva, jedlé sodě či sušenému droždí. V tomto případě se nevyplatí mít doma velké zásoby. Tyto produkty mají životnost asi šest měsíců. Potom sice budou stále pracovat, ale ne úplně stejně. Pokud vám buchta „nevyskočila“, může být na vině právě prošlý kypřicí prášek, pozor na to.

Míchat, nebo šlehat

Tohle je častou chybou začátečníků. Pokud je v receptu uvedeno, ať suroviny společně vyšleháte, rozhodně nebude dostačující, když je jen zamícháte vařečkou. A to platí i obráceně, například když do dezertu máte lehce vmíchat ušlehaný sníh. Věřte, že tyto instrukce jsou v receptu důležité a rozhodně tato slova nezaměňujte.

Rozdílné teploty surovin

Další kámen úrazu často bývá rozdílná teplota. Většina suchých potravin má pokojovou teplotu, ale například vejce a mléko vyndané z lednice, mají hned o několik stupňů méně. Pro nejlepší výsledek byste si měli všechny suroviny s dostatečným předstihem vyndat, aby mohly mít stejnou teplotu. Velmi důležité to je, když připravujete krémy, například pudinkový krém. Když smícháte vlažný pudink se studeným máslem, srazí se vám tak rychle, že to ani nestačíte postřehnout.

Časté kontrolování trouby

Pokud už je dezert v troubě, buďte trpěliví a troubu zbytečně často neotvírejte. Tím dochází k ochlazování a krásně nadýchaný dezert může v okamžiku otevření spadnout. Vždyť na pozorování je prosklené okénko v troubě, na to, zda se dezert nepálí, vám tento pohled zcela postačí.

Čas na vychladnutí

Pokud dort či dezert zprudka ochladíte, můžete mu uškodit. Často to poznáte tak, že jeho povrch je lepivý a má mokré dno. Na vystydnutí potřebuje čas a cirkulaci vzduchu, proto ho ničím nepřikrývejte a nechte ho přirozeně pomalu vychladnout. Pokud to chcete urychlit, můžete ho položit na mřížku. Pak můžete pokračovat v práci, například ve zdobení krémem.

Zdroje: tasteofhome.com, howtocook.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat