Prostreno.cz

Zdravější grilování bez kupovaných marinád

Grilování k létu a začínajícímu babímu létu neodmyslitelně patří. Jak připravit jídlo, abyste si nejen pochutnali, ale zároveň neohrozili své zdraví ani snahu zhubnout? Tradiční letní zábavu lze „přežít“ bez následků. Nejezte pečivo a používejte bylinky!

Také patříte k milovníkům letních grilovaček? Pak máme pro vás dvě zprávy. Začneme tou špatnou. Tento způsob úpravy pokrmů bohužel nepatří mezi nejzdravější, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně opékáním masa a masných produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Druhá zpráva je naštěstí o něco pozitivnější. Tvorba škodlivých sloučenin se dá zásadně omezit! A naštěstí existuje hned několik způsobů.

Marinujte v bylinkách

Delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin, maso marinujte ve směsi bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je také česnek, oregano a mnoho dalších. Bylinky nejen skvěle chutnají, ale zároveň plní ochrannou funkci, a to díky obsaženým antioxidantům.

Pamatujte, že čím více maso grilujete, tím větší koncentrace nezdravých látek se v něm tvoří. Proto dávejte přednost masu méně nebo středně propečenému. Opatrně však s tím drůbežím, které se při letních teplotách snadno kazí. Vinou nedostatečné tepelné úpravy pak hrozí nebezpečí nákazy některou z bakterií, například salmonelou.

Na kuřecí prsa naneste marinádu z medu, olivového oleje, česneku, bazalky, šafránu nebo kurkumy, tymiánu, kajenského pepře, oregana, soli, šalvěje a petržele. Pokud připravíte tento plátek na grilu asi 10minutovým opečením z každé strany, můžete být klidnější. Záleží však také na tom, co k tomu „zakousnete“!

Pozor na přílohu

Snažte se nejíst maso s chlebem ani pečenými bramborami, abyste omezili tvorbu karcinogenních sloučenin, kterou podporuje kombinace tuku, bílkoviny a sacharidů. Raději si opečte kopec zeleniny. Nakrájejte houby, cibule, rajčata, papriky a cukety, zabalte je do alobalu a proložte třeba sušenou šunkou. V zeleninové směsi vynikne také chuť mrkve a celeru. Ty však nekrájejte, nýbrž nastrouhejte na tenké plátky škrabkou na brambory. Chcete-li změnu, hoďte na gril polentu nebo kukuřičnou tortillu.

Vyhněte se rovněž kupovaným dresinkům a barbecue omáčkám. Zpravidla mají v sobě mnoho cukru a zbytečných „éček“. Snadno si vytvoříte vlastní verzi z balzamika, česneku, bazalky a olivového oleje. A nezapomeňte, že k dobrému jídlu patří také dobré pití!

Zásobte se antioxidanty

Po jídle si dejte sklenici s bobulovým ovocem a namísto alkoholu popíjejte jemný zelený nebo bílý čaj. Že je na něj v létě příliš horko? Tak si ho připravte ledový. Stejně tak poslouží džbánek s nápojem s výtažky ze zeleného čaje, pokrájenou limetkou, pomerančem nebo citronem. Vložte pár lístků máty a užívejte si plnou chuť.

Zdroj: eatthis.com, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat