Prostreno.cz

Domácí chléb je ve stylu Garden Bread Art uměleckým dílem

V době koronavirové krize, kdy se velká řada lidí rozhodla péct si pečivo doma, internet zahltily zaručené recepty na nejlepší domácí chléb. Pečení chleba se tak stalo nějakou novou vášní. Na sociálních sítích se právě teď objevuje nový trend. Pod hashtagem #breadart postují neprofesionální pekaři svoje květinová mistrovská díla, která vypadají tak krásně, že je skoro škoda je sníst.

Sociální sítě, instagram především, zase přinesly nový trend. Uživatelka Teri Culletto z amerického Massachusetts pod nickem vineyardbaker zveřejnila svůj výtvor – chléb focaccia se zdobením jako rozkvetlá louka, který až nápadně připomíná umělecké dílo „Slunečnice“ známého malíře Vincenta van Gogha. Vtipně navíc fotku popsala názvem „Vincent van Dough“ (dough = těsto).

Tím inspirovala spoustu dalších uživatelů, kteří od té doby pod hashtagem #breadart pilně zveřejňují svoje pekařská umělecká díla. Nakonec v době koronakrize je tak nějak více času na všechno, tak proč se nevyřádit třeba v kuchyni.

Zkuste svůj vlastní výtvor

Pokud se také chcete stát umělcem ve vlastní kuchyni a vyzkoušet květinový chléb, máme pro vás recept, jak na to! Jako základ použijte recept na chléb focaccia, nebo můžete upéct i kváskový chléb. Při tom byste měli dbát na to, abyste si těsto připravili den předem, aby dostatečně nakynulo.

Chléb focaccia

  • 330 g mouky na pizzu
  • 7 g sušeného droždí
  • 220 ml vlažné vody
  • 30 ml olivového oleje
  • 7 g mořské soli
  • 2–3 lžíce olivového oleje na potření
  • rozmarýn
  • mouku na rozválení

Mouku s droždím nasypte do velké mísy a smíchejte. Přidejte za stálého míchání nejdříve vodu, a potom olej, nakonec zapracujte sůl. Těsto přikryjte a nechte 30 minut kynout na teplém místě. 

Poprašte pracovní plochu moukou, těsto vyklopte a dobře prohněťte a několikrát přeložte. Misku vytřete olejem, vložte těsto, přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice alespoň na 12 hodin kynout. Těsto vyndejte z lednice a nechte asi 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Pracovní plochu opět poprašte moukou, rozložte těsto a krátce propracujte. Troubu předehřejte na 250 stupňů.

Na vytvoření květinové ozdoby se nejlépe hodí olivy, papriky, kapie, červená cibule, ředkvičky, cherry nebo roma rajčátka. Jarní cibulku nebo zelený chřest můžete použít na stonky květin, bazalku nebo petržel na lístky. Fantazii se meze nekladou! Důležité je jen to, aby přísady byly co možná nejsušší a vždy čerstvé. Vytvarujte z těsta obdélník a položte na plech s pečícím papírem. Potřete olivovým olejem a vtlačte libovolné přísady do těsta, tak aby vznikl obraz květin na louce. Na konec můžete svoje dílo posypat hrubou mořskou solí, pepřem, rozmarýnem nebo parmezánem.

Upečte chléb v předehřáté troubě při 250 stupních asi 20 minut. Pokud tmavne chléb příliš rychle, teplotu můžete snížit. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat