Prostreno.cz

Přežité mýty o grilování

Maso se přelévá pivem a koření se dává až nakonec. Také takové mýty o grilování znáte? Tak tady jsou fakta.

Léto je časem grilování! Ale co dávat na gril, jak to připravit a jaké jsou tipy a triky, tady už se názory liší. A některé mýty o grilování se drží už roky. Taky si myslíte, že prudké grilování uzavře póry a že se na polévání nejlépe hodí pivo? Přečtěte si náš seznam faktů a můžete se u dalšího grilování pochlubit novými znalostmi.

Na uhašení plamene se nejlépe hodí pivo

Jakmile se při grilování objeví větší plamen, každý hned rád sáhne po pivu, aby ho uhasil. Taky to přidá na chuti, že? Ale čím více maso polijete, tím hůře. Protože tím opláchnete marinádu, uhasíte uhlí a rozfoukáte popel, který se pak přilepí na maso, klobásky a další. Nejen, že vám to nebude chutnat, ale celé to je navíc velmi nezdravé.

Maso se před grilováním nesolí 

Že osolením maso zbavíte vody, je pravda. Ovšem pokud maso osolíte 20 až 30 minut před grilováním, je to jen pro jeho dobro, protože tím se spojí sůl s ostatním kořením z marinády a umožní to mnohem intenzivnější chuťový zážitek.

Osmažení na vysokou teplotu zavře póry v mase

Při krátkém intenzivním smažení při vyšší teplotě zabráníte tomu, aby vytekla šťáva a maso zůstalo suché. Taková je minimálně teorie. Maso ovšem nemá žádné póry, ale svalová vlákna, které nelze zavřít. Správně sice je, že rychlé osmahnutí vytáhne aroma a maso je pak pěkně křupavé. Proto je ale potřeba ho krátce ogrilovat na otevřeném ohni.

Vidlička nahradí grilovací kleště

I takto malá chyba může mít obrovský rozdíl. Zatímco párečky propíchnutí snesou, protože hned tak rychle nesplasknou, steaky nebo drůbež se mohou rychle vysušit. A třeba ryby se po propíchnutí vidličkou mohou úplně rozpadnout. Takže grilovací kleště mají svoje opodstatnění a jsou nutné pro perfektní výsledek.

Marinované maso z obchodu je nejvyšší kvality

Kdo kupuje už marinované maso, měl by vědět, že čerstvost je často velmi těžké pod silnou vrstvou určit. Nejlepší je, když si koupíte maso čerstvé a namarinujete sami. Je to sice pracnější, ale garantuje to, že budete vědět, co jíte.   

Steaky a klobásky je potřeba často otáčet

I to je omyl! Právě u hovězího masa je důležité steak otočit pouze jednou, aby mohla vzniknou chutná kůrka. Když se na horní straně steaku objeví šťáva, je nejvyšší čas ho otočit. Potom co jsou obě strany stejně opečené, odložte je na nepřímé teplo grilu, tedy na stranu, aby mohly dojít. Také u klobásek a párečků může časté otáčení způsobit, že uvnitř zůstanou syrové. 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat