Prostreno.cz

Nadýchané kynuté těsto si žádá především trpělivost

Kynuté těsto je snadné, ale musí se vědět, jak na něj. Přecházení důležitých bodů při jeho výrobě se totiž nevyplácí, a proto často končí v koši. Přitom by stačilo trochu péče a trpělivosti.

Výběr droždí

Starší droždí, které skladujete v lednici delší dobu, si nechte třeba na knedlíčky do polévky či pomazánku. Aby těsto správně vykynulo, je potřeba, aby bylo droždí co nejčerstvější. Pokud se nechcete čerstvostí droždí zaobírat, kupujte si sušené droždí v sáčku. To navíc můžete použít podobně, jako kypřicí prášek a nemusíte před pečením připravovat ani kvásek. Jen poměr je trochu jiný. Jeden gram instantního jsou přibližně dva gramy čerstvého.

 Jak na kvásek?

Aby těsto dobře kynulo, je nejlepší kvasnice předem trochu oživit. Proto se nechává vzejít kvásek. Správný postup jeho přípravy není obtížný. Jednoduše rozdrobte droždí do vlažného mléka s trochou cukru a počkejte zhruba deset minut, než se ze směsi stane béžová pěna. Teprve pak jej přidejte k mouce a zbytku ingrediencí. Ale pozor! Mléko, do kterého droždí drobíte, nesmí být horké, jinak kvasnice zabijete a těsto nevykyne. Ve studeném taktéž nezačnou pracovat správně.

Není jedno, jakou mouku použijete

Pokud jste v pečení z kynutého těsta začátečníci, doporučujeme použít do těsta špaldovou mouku, která mnohem lépe kyne a kromě toho je i zdravější. Pokud pečete z klasické mouky, používejte hladkou nebo polohrubou, ale především čerstvou! Při přípravě těsta nebuďte líní mouku prosát. Mnoho hospodyněk tento krok přeskakuje, ale i to může být jednou z příčin nesprávného vykynutí těsta. Mouka se prosetím provzdušní a nakyne mnohem snáze. 

Stejná teplota surovin

Droždí je velmi citlivé na teplotu a i pouhé přidání studeného vejce, které jste právě vyndali z lednice, ho může znehodnotit. Proto si všechny suroviny, které budete potřebovat, vyndejte předem a nechte je při pokojové teplotě alespoň půl hodiny.

Držte ho v teple

Těsto musí po správném a důkladném zpracování do tepla. Některé trouby disponují programem, který je ke kynutí těsta přímo určen. Teplota vzduchu se pohybuje okolo 40 °C a ta je pro kynutí ideální. Pokud program nemáte, rozehřejte troubu na 80 °C a poté ji vypněte. Teprve poté do ní vložte těsto v míse překryté utěrkou.

Neuždibovat!

I když máte radost s dobře vykonané práce a povedeného moučníku, nezkoušejte výrobek ochutnávat dříve, než vychladne. Nakrojením čerstvě upečeného těsta byste riskovali, že vám zase spadne. Navíc by vám po snědení horkého kynutého těsta mohlo být pořádně těžko.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat