Prostreno.cz

Výroba pečeného čaje z pohodlí domova

Pečený čaj už není dávno žádnou novinkou. Přesto si ho mnoho lidí, kteří si ho rádi dají v kavárně, neumí vyrobit. Přitom je to tak jednoduché a rychlé! Kromě toho, že si jej vytvoříte ze surovin, které vám chutnají, si navíc můžete vyrobit zásoby na celou zimu, které využijete k pohoštění návštěv nebo obdarování rodiny a přátel.

Na začátek pár pravidel

Do ovocných čajových směsí nikdy nepřidávejte banán. Jednak bude vypadat velmi odpudivě, protože výrazně ztmavne, ale není dobrý ani chuťově.

Citron, který používáte do čajové směsi, vždy oloupejte. Kůra totiž dodává čaji až příliš nahořklou chuť.

Obecně platí, že poměr cukru v ovocné směsi je zhruba jeden díl cukru na dva díly ovoce. Bez cukru to nepůjde, je to totiž konzervant.

Nemíchejte dohromady více než tři druhy ovoce. Méně je někdy více.

A teď k výrobě

Na přípravu pečeného čaje si připravte 3 kg ovoce, 2 citrony, 1,5 kg cukru, 0,1 dcl rumu, 2 lžičky skořice a 10 hřebíčků.

Všechno ovoce omyjte, velké zbavte jádřinců, citrony zbavte kůry a nakrájejte na drobnější kousky, dejte do hlubšího pekáče. Zasypejte kořením a zalijte rumem. Malé množství rumu slouží ke zvýraznění chuti, ale také jako konzervant. Alkohol se ze směsi zcela vypaří, takže nemusíte mít strach čaj podávat dětem. Pokud ho v čaji přeci jen nechcete, podlijte ovoce troškou vody, aby se nepřipálilo, než pustí vlastní šťávu.

Směs promíchejte a dejte do předehřáté trouby na 200 °C. Pečte asi 30 minut a čas od času směs několikrát pořádně promíchejte.

Horkou směs plňte do horkých suchých sklenic až po okraj. Pevně zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru. Skladujte v temnu a chladu. Nejlépe v lednici.

A jak připravit vlastní čaj? 2–4 lžičky směsi dejte do hrnečku a zalijte vroucí vodou. Hotovo.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat