Prostreno.cz

Řecký gyros s tvarohovým dipem

Ostrý tvarohový dip s česnekem a koprem dělá z téhle varianty řecké klasiky nezapomenutelný gurmánský zážitek.

„Gyros“ znamená řecky otočení a sloveso „gyriso“ je točit se. V Řecku je gyros druh rychlého občerstvení – maso se točí a griluje a v housce se prodává hladovým kolemjdoucím. Jedno v jakém městě Řecka se nacházíte, restaurace nabízející gyros poznáte brzy. Někdo si ho rád vychutná ve stoje, druhý si zase raději sedne ke stolu, aby si jídlo vychutnal v klidu a možná se skleničkou piva.

Co je vlastně gyros?

Jde o vodorovně stojící špíz, na kterém jsou napíchané tenké plátky vepřového masa a který se pomalu točí.

Na základě dostupných zdrojů je známo, že bylo v 9. století v Bagdádu připravovaný pokrm podobný gyrosu. Další údaje o tomto jídle ale v dalších stoletích chybí. Dnes se předpokládá, že se první gyros objevil v 50. letech v Livadii, místě, kde vymysleli také známé souvlaki.

V Řecku se gyros dělá tradičně z vepřového masa. V posledních letech se objevuje také kuřecí gyros, který nemá tolik tuku. A před nedávnem se na trh dostal také dönerkebab, který se připravuje z míchaného hovězího a skopového masa.

Při přípravě řeckého gyrosu se přísady nikdy nedávají do rozříznutého pita chleba – to kyperská varianta, která chutná úplně jinak než ta řecká.

Jak na tradiční řecký gyros:

Pro 4 osoby budete potřebovat:

3 snítky čerstvého oregana

2 lžíce koření na gyros

5 lžic olivového oleje

750 g nakrájených vepřových proužků

3 lžičky vinného octa

2 cibule

 

Na dip:

2 lžíce jemně nasekaného kopru

3 stroužky česneku

300 g tvarohu

200 g bílého jogurtu

1 salátová okurka

pepř a sůl

 

Okurku na dip oloupejte, omyjte a nastrouhejte najemno. Česnek propasírujte a smíchejte s tvarohem a jogurtem. Přidejte okurku a kopr a promíchejte, nakonec osolte a opepřete.

Na gyros nakrájejte cibuli, opláchněte oregano a nasekejte najemno. Cibuli pokapejte octem, přidejte oregano a osolte a nechte asi 5 minut odpočinout.

Maso nakrájené na tenké proužky dejte do mísy a vetřete do něj koření na gyros.

Rozehřejte olej v pánvi a maso zprudka osmažte, až bude křupavé a hotové.

Při servírování maso posypte cibulí a přidejte tvarohový dip.

Zdroj: www.wikihow.com, názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat