Prostreno.cz

Jak vybrat správné krájecí prkénko

Kolik hodin denně strávíte v kuchyni? A kolik času z toho trávíte krájením či porcováním jednotlivých potravin? I kdyby to bylo, řekněme 15 minut, tato doba se během týdnů nasčítá, a proto rozhodně záleží na tom, jaké náčiní v kuchyni používáte, i jak se při vaření cítíte.

V některých kulturách dokonce věří, že to, jak se kuchař při přípravě pokrmu cítí, se promítne do kvality výsledného jídla, proto vám s láskou vařené jídlo u babičky v dětství tolik chutnalo, i když možná vařila stejné recepty jako všude jinde. Dokonce panuje přesvědčení (obzvláště v Asii), že pokud se kuchař při vaření necítí dobře nebo je plný vzteku, může vám být po pozření takového pokrmu vyloženě nevolno. Ať už na to věříte nebo ne, v každém případě si zasloužíte veškerý čas v kuchyni strávit v pohodě a příjemné náladě tak, aby vám to dělalo radost. A krájení surovin na prkénku, které je příliš malé, klouže, praská, zapáchá, nebo dokonce otupuje nůž, dokáže pěkně zkazit náladu, nemluvě o úrazech, které při takové manipulaci hrozí.

Jak tedy vybrat správné krájecí prkénko?

U výběru i tak (zdánlivě) jednoduché položky existuje mnoho faktorů, které je třeba vzít v úvahu. Prkénko vypadá relativně neškodně, ale nesprávné použití z něj může udělat jednu z největších líhní bakterií v kuchyni. Než se tedy rozhodnete pořídit si nové prkénko do kuchyně, zvažte následující faktory:

Je šetrné k noži? Čím tvrdší je povrch, tím více (časem) otupí čepel vašich nožů.

Lze snadno omýt? Potřebuje pravidelnou úpravu ošetřujícím olejem?

Kolik toho vydrží? Za jak dlouho jej budete muset vyměnit?

Jak velké prkénko potřebujete? Jak velký máte prostor na kuchyňské lince?

Dřevěné prkénko

Prkénka ze dřeva nebudou zbytečně otupovat hrany vašich nožů a díky své hmotnosti zaručují dostatečnou stabilitu i při sekání (bezpečnost na prvním místě). Mnoho z nich je vybaveno kanálkem po obvodu, aby zachytila přebytečnou tekutinu (např. při krájení masa). Dřevěné prkénko však nikdy nesmí přijít do myčky. Vyžaduje ruční mytí a nějakou tu údržbu navíc, obzvláště, pokud se jedná o prkénko, které není vyrobeno pouze z jednoho kusu dřeva.

Po použití prkénko krátce opláchněte horkou vodou a saponátem, poté jej osušte tak, aby na jeho povrchu nezůstala voda. Po krájení masa můžete prkénko dezinfikovat hadříkem namočeným v čerstvé citronové šťávě či bílém octě. Tento postup vám zaručí také to, že na prkénku nezůstanou nežádoucí pachy a chutě dříve krájených potravin. Po umytí pak nechte prkénko volně doschnout, neuklízejte jej hned do skříňky.

Dřevěná krájecí prkénka nesnášejí vlhkost (začnou se kroutit, případně praskat, pokud se jedná o prkénko ze slepených kousků dřeva), rovněž se vyhněte skladování v příliš teplém prostoru (radiátory, vedle sporáku, trouby apod.) Jednou za čas dřevěné prkénko důkladně z obou stran natřete olejem (jakýmkoli jedlým rostlinným olejem bez výrazné chuti či zápachu) a nechte vsáknout do druhého dne.

Bambusové

Bambus je nejoblíbenější materiál po výrobu krájecích prkének do běžných domácností. Bambus totiž (jak nejspíše každý dobře ví) roste velmi rychle (až 90 cm za den) a vyroste téměř ve všech klimatických podmínkách. Z dostupných prkének na krájení jsou ta bambusová tudíž ceněna především pro svůj nízký dopad na životní prostředí. Bambusové prkénko je obzvláště odolné proti vlhkosti (nenasákne vodu ani nevytváří živnou půdu pro bakterie) a je tak pevné, že je v podstatě odolné proti deformaci a prasklinám. Údržba je podobná jako u dřevěných krájecích prkének, ovšem s menší potřebou intenzity.

Plastové

Plastová prkénka jsou ideální alternativou pro ty, kdo nechtějí manipulovat s těžkým dřevěným prkénkem a preferují lehké náčiní v kuchyni. Další výhodou je, že takové prkénko můžete mýt v myčce (pokud výrobce neuvádí jinak). Další skvělou výhodou je různobarevnost, která pomůže předcházet kontaminaci zápachem různých typů potravin: takže například červená pro syrové maso, zelená na zeleninu, bílá pro krájení sýrů atd. Většina plastových prkének je bez BPA, takže nepřenášejí do vašich potravin škodlivé chemikálie. Většina plastových prkýnek je také antimikrobiálních a neporézních.

Kolik jich potřebujete?

Počet prkének, která potřebujete, závisí na tom, jak často vaříte a kolik různých typů potravin zpracováváte. Veganskému kuchaři bude stačit menší počet krájecích prkének než kuchaři, který rád a často vaří ze surovin živočišného původu. V zásadě je doporučeno mít k dispozici minimálně tři krájecí prkénka: dvě velká (jedno na maso, jedno na zeleninu) a menší verzi, kterou můžete použít na vše od přípravy barových ozdob po sekání malých množství bylin. 

Zdroje: simplyrecipes.com, crateandbarrel.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat