Prostreno.cz

Keramické nádobí je základním vybavením každé kuchyně

Keramická forma na pečení chleba, nebo raději plechová? Keramický pekáč na pečení masa, nebo raději skleněný či litinový? Koláčová forma keramická, teflonová, nebo silikonová?

Jaký je v tom vlastně rozdíl, a může mít zvolený materiál vliv na kvalitu vašeho pečiva či zapékaných pokrmů? V našem článku se budeme věnovat keramickému nádobí a zapékacím mísám. Pro upřesnění: nebudeme zde rozebírat nádobí s keramickým povrchem, nýbrž poctivé celokeramické pečící formy a pekáče.

Rovnoměrně rozvádí teplo

V keramice se tradičně velmi dobře peče, neboť teplo při pečení rozvádí po celé ploše rovnoměrně. Pečivo má tak hezky rovnoměrně propečenou kůrku, což oceníte zejména při pečení chleba. Nahřátí keramické pečicí formy sice trvá trochu déle, teplo si však udrží. To znamená, že se váš pokrm zahřívá plynule a rovnoměrně.

Keramické pečicí formy můžete použít do všech typů trouby: elektrické, plynové, horkovzdušné (obvykle až do požadované teploty 260 °C, pokud neuvádí výrobce jinak), i k ohřívání hotových jídel v mikrovlnné troubě. Pokrm lze v keramické formě rovněž uložit do chladničky či do mrazáku.

Odolné při pečení, krásné při servírování

Keramické formy mají ještě jednou zásadní výhodu oproti teflonovým či silikonovým pečicím formám.  Můžete v nich pokrm rovnou servírovat, a na vašem stole budou vypadat krásně. Díky celé řadě možností tvarů a barev můžete vytvořit jedinečnou slavnostní atmosféru. Servírováním pokrmů v oranžových a žlutých zapékacích formách můžete rozzářit svůj jídelní stůl na podzim, červené, zelené a bílé odstíny zase dodají sváteční náladu o Vánocích. Jarní pastelové odstíny vás rozveselí o Velikonocích apod.

Odolné vůči pachům i proti poškrábání

Keramika je rezistentní vůči pachům, které by se přenášely z nádobí do jídla, což oceníte zejména při pečení zvěřiny či výrazně kořeněných jídel. Glazura keramických pečicích forem je totiž obvykle neporézní, velmi odolná vůči nárazům a má přirozený nepřilnavý charakter, nemusíte se tedy bát, že byste jídlo při pečení připálili. Povrch pečící formy stačí před pečením pouze zlehka vymazat máslem či rostlinným tukem, není nutné používat velké množství tuku.

A pokud patříte k těm, kdo rádi vyzobávají vidličkou poslední kousky koláče přímo z formy, máme pro vás dobrou zprávu. Glazuru zapékacích keramických forem jen tak nepoškrábete, takže můžete tajně chodit na zbytky koláče, aniž byste dostali od hospodyňky vyhubováno, že jste poškrábali její oblíbenou koláčovou formu.

Co všechno můžete péct v keramice?

Keramické pečicí formy a pekáče jsou ideální pro přípravu zapékané zeleniny, ryb nebo masa, které budou díky pečení v keramice šťavnaté a rovnoměrně propečené. Co se týče sladkého pečení, bábovka upečená v keramické formě nebude mít konkurenci široko daleko a mřížkový koláč z kulaté keramické koláčové formy bude nejen neodolatelně křupavý a křehký, ale navíc bude na vašem stole vypadat nádherně.

Údržba

Keramické pečicí formy lze mýt v myčce na nádobí. Pokud se vám přece jen povede pokrm připálit, stačí zapékací mísu odmočit několik hodin v teplé vodě se lžičkou jedlé sody. Zbytky pak půjdou jednoduše omýt bez větší námahy.

Zdroje: chatar-chalupar.cz, thekitchn.com, seniorcare2share.com, pottenpannen.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat