Prostreno.cz

Správná péče o kuchyňské nože

Při přípravě pokrmů v domácnosti sice nepotřebujete závratné množství nožů (obvykle stačí pár základních velikostí a typů), ovšem o to spíše je potřeba se o ně starat tak, aby vydržely dlouhá léta, a především abyste minimalizovali riziko zranění.

Zde je několik základních tipů, jak o kuchyňské nože pečovat a čemu se naopak vyhnout.

Broušení vašich nožů

Nejdůležitější součástí péče o vaše kuchyňské nože je udržovat je ostré. Tupý nůž vám nejen ztíží práci v kuchyni, ale také se může stát opravdu nebezpečným. Ne nadarmo se říká, že tupý nůž je nebezpečnější než ostrý. Při práci s tupým nožem totiž musíte vyvíjet větší tlak, což zase zvyšuje pravděpodobnost, že sklouzne a pořeže vás. Pokud si netroufáte na broušení nožů doma vlastními silami, svěřte je do rukou profesionálů, kteří vám je obvykle nabrousí na počkání. Většina výrobců kvalitních nožů tuto službu dokonce nabízí v rámci záruky zdarma.

Výběr (a používání) prkénka

U práce s kuchyňským nožem však nezáleží pouze na tom, jak dobře je nabrousíte. Pokud totiž s nožem krájíte na nevhodném povrchu, ostrost vám moc dlouho nevydrží. Pravidlo číslo jedna zní: Vždy krájejte na prkénku k tomu určenému. To znamená, že je vyrobeno ze dřeva, plastu nebo bambusu. Bambus je nejtvrdší materiál ze všech tří zmíněných typů. Plastová prkénka se snáze udržují v čistotě, protože je lze mýt v myčce. Nejvhodnější volbou jsou však krájecí prkénka z měkkého dřeva, jako je modřín nebo japonský cypřiš.

Vaše krájecí prkénko by naopak nikdy nemělo být z materiálu, který je tvrdší než nůž samotný. To znamená žádná skleněná prkénka! Také byste neměli krájet či sekat na žulové nebo mramorové desce, či na jakékoli jiné pracovní desce. Jednak si poškrábete pracovní plochu na kuchyňské lince, a ještě si poškodíte ostří nože. Prkénka na krájení jsou poměrně levná, a vaším nožům prodlouží životnost o dlouhá léta.

Mytí nožů

Myt nožů je další oblastí, kde jsou kuchyňské nože vystaveny nevhodnému zacházení. Zdaleka nejhorší, co můžete svým nožům udělat, je mýt je v myčce nádobí. Stručně řečeno, mytí v myčce vaše nože otupuje, poškozuje odolnost čepele, nemluvě o poškození rukojeti. Pokud chcete, aby vám nože vydržely opravdu co nejdéle, a aby vám dobře sloužily, postarejte se o ně vlastníma rukama. Vše, co potřebujete, je saponát a horká voda. Po umytí je nezapomeňte důkladně osušit utěrkou.

Uskladnění vašich nožů

Nůž máte nabroušený, omytý i usušený. Teď stačí jej pouze uložit. Ale kde? Uložení nože „na boso“ s odhalenou čepelí do zásuvky plné dalšího kuchyňského náčiní je nebezpečná volba. Jak pro čepel, která se může při narážení do dalšího náčiní otupovat, tak i pro vás, protože riskujete, že se při přehrabování pořežete.

 Někteří milovníci nožů pějí ódy na magnetický pruh připevněný ke zdi. Nůž jednoduše přiložíte na magnetický proužek, ke kterému se pevně přichytí, a už se ani nehnou. Tato varianta se však nemusí líbit každému, pokud zrovna své nože nechcete vystavovat na odiv. Kromě toho musíte být kolem takto umístěných a odhalených čepelí neustále ve střehu.

Ideální variantou jsou dřevěné bloky pro uložení nožů, ovšem i ty mají svá pravidla! Nože vždy zasouvejte do štěrbin vzhůru nohama tak, aby se čepel neotupila opíráním o dno štěrbiny. A pokud se vám nezdá ani jedna z variant, jednoduše si zakupte plastový chránič na čepel. Nože pak můžete uložit do zásuvky, bez obav, že se pořežete, anebo že se čepel poškodí jiným náčiním.

Zdroje: thespruceeats.com, sustained.kitchen.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat