Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Žilní poradna. Jak řešit bolestivé hemoroidy a další potíže cév?

Odpovídá: MUDr. Roman Peschout

Žilní poradna. Jak řešit bolestivé hemoroidy a další potíže cév?

Svědění a bolest v oblasti konečníku a krvácení při stolici patří mezi příznaky hemoroidálního onemocnění, tedy rozšířených hemoroidů. Při přehlížení příznaku nebo studu řešit zdravotní problém s lékařem dochází k postupnému zhoršování. Neberte je proto na lehkou váhu.

Poradce

MUDr. Roman Peschout, Zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení, Nemocnice Jihlava, p. o., regionální perinatolog pro region Vysočina

Okruh otázek, na které se lékaře můžete ptát:

  • hemoroidální onemocnění
  • metličkové a křečové žíly
  • oteklé a bolavé nohy (chronické žilní onemocnění)
  • žilní trombóza
  • bércové vředy

Více informací na www.zilniporadna.cz

Hemoroidy

Dotaz: Anonymní uživatel/ka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc má na hemeroidy vliv dědičnost. Vím že moji rodiče s nimi oba měli problémy a trochu se bojím , aby to nebylo v genech. Zatím problémy nepozoruju. Můžu něco udělat v rámci prevence? děkuji za Vaši odpověď

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Máte pravdu, že změny na žilním systému mají svoje genetické riziko. A je dobře, že se již takto dopředu zajímáte ještě v době, kde nemáte žádné problémy. Byť je genetické riziko, tak projev nemoci souvisí i s chováním a vnějším prostředím. Bylo by vhodné nekouřit, nepít přemíru alkoholu, dbát o pravidelnou stolici, přiměřený pitný režim, pravidelný pohyb, při sedavém zaměstnání si najít čas na zacvičení - můžete přidat i cviky na posílení pánevního dna, přidat do stravy vlákninu. Pozor na kávu a hodně kořeněná jídla. Pokud by se nějaké problémy objevily, potom bych doporučil včas kontaktovat Vašeho praktického lékaře k další domluvě.

Hemoroidy

Dotaz: IvetaS

Dobrý den,manžel již dvacet let trpí hemeroidy. Byl před 5 lety na podvazování,trpěl bolestmi a stejně hemeroidy má. Každé ráno po toaletě a sprše si hemeroidy zatlačuje.Vyšetření se bojí, jak by se nejlépe dalo těchto hemeroidů zbavit.Často krvácí.Děkuji

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Mám obavu, že v tomto stavu se hemoroidů nelze zbavit jinak, než chirurgicky. Existují nové operační metody, které by manželovi mohl poradit chirurg po vyšetření. Jistě lze zmírnit příznaky - vhodná strava, dbát na pravidelnou stolici, po stolici oplach konečníku, po poradě s praktickým lékařem venotonika (léky na žilní systém) např. Detralex vzhledem ke svému komplexnímu působení na žilní systém poskytnou pacientům zřetelnou úlevu, krátkodobě mohou ulevit i čípky (zase po poradě s lékařem) např. Faktu, Preparation H aj. Důležité je nekouřit, nepít alkohol, dostatečný pohyb, při sedavém zaměstnání si najít chvilku na jednoduché cvičení. Ovšem nejdůležitější bude přesvědčit manžela, aby zašel na odborné vyšetření.  Tak držím palce.

Dobrý den delší dobu se mi z ničeho nic motá hlava až k zavratím.Mám sedavé zamestnání pracuji jako telefonni operátorka tudíž 8 hodin jsem u PC.Potřebovala bych radu z čeho by se mi mohla motat takto hlava či mám navštívit lékaře.Bojím se aby to nebyl nádor na mozku.

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den,

děkuji Vám za dotaz, byť se úplně netýká problematiky křečových žil. Situaci, jak ji popisujete, může jistě vyvolávat jednak sledování počítače a únava očí, může se na ní podílet i například krční páteř, ale samozřejmě by to mohl být i závažnější problém. Bylo by dobré v práci (pokud to lze) dělat častěji pauzy, zavést korekční cvičení na páteř, zejména krční, poradit se s očním lékařem a konzultovat i Vašeho praktického lékaře.

Držím palce.

Dobrý den, tchán (70 let) si před rokem rozsekl nohu na holeni a nijak ránu neřešil téměř půl roku. Rána mu začala hnisat a s horečkama a zapálenou nohou se nakonec dostal do nemocnice, kde mu zjistili zlatého streptokoka. Dostával kapačky, antibiotika (nevím jaká). Nyní si neustále stěžuje, že ho noha bolí, ale k lékaři nejde. Rána je neustále otevřená. Co by jste krom lékařské návštevy doporučoval. Předem děkuji za odpověď. Petra

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Tento je poměrně složitý a obávám se, že přesahuje tuto diskusi. Obecně se dá říci, že infekce zlatým stafylokokem jsou velmi závažné a často jsou rezistentní na běžná antibiotika. K tomu přistupuje i věk tatínka, kdy obecně je hojivost ran špatná. Určitě je vhodné podporovat obecně imunitní systém (vitamíny, potravní doplňky), ale myslím si, že problém bez návštěvy lékaře nevyřešíte.

Hemoroidy

Dotaz: Anonymní uživatel/ka

Dobrý den, nedávno jsem byla na kolonoskopii a výstup zněl vnitřní hemoroidy. Já osobně jsem žádné problémy nespozorovala, nicméně je pravda, že kdykoliv jsem v nějaké psychické zátěži, okamžitě se projeví. Je možné, že na hemoroidy má vliv i stres?

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Stres může být hlavně nepřímou příčinou vzniku hemoroidů. Pokud jste ve stresu, máte větší sklon k zácpě. Zácpa je uváděna na předním místě jako faktor vzniku hemoroidů. Dále člověk ve stresu mění své stravovací návyky, obvykle k horšímu, což může přispět ke vzniku uvedeného onemocnění. A v neposlední řadě někteří lidé zahánějí stres pomocí alkoholu nebo cigarety, což jsou další faktory přispívající ke vzniku tohoto onemocnění.Přeji co nejméně stresu .

Jiné dotazy k bolestivým nohám

Dotaz: Anonymní uživatel/ka

Dobry den. CHtela bych se Vas zeptat, co si myslite o nejruznejsich kremech a mastich z lekarny ktere slibuji posileni zil na nohou, zda maji opravdu takovy efekt. A jestli se daji pouzivat treba uz i kdyz ma clovek nabeh na krecobve zily. Nejak si nejsem jista zda to neni jen reklamni trik. Nerada bych utracela penize za neco,co ve vysledku nema moc velky efekt a nevede ke zlepseni, nebo naopak neodsoudila fungujici vec. Dekuji za Vas nazor.

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.  Většinou tyto přípravky mohou zmírnit obtíže nebo zapůsobit kosmeticky. Dají se samozřejmě užívat i tehdy, pokud již náběh na křečové žíly člověk má. Určitě bych použil zdravého rozumu. Poptal bych se ve svém okolí, zda někdo nemá s těmito přípravky zkušenost, jak mu vyhovují, jak fungují. A potom bych při dobrém doporučení přípravek zkusil. Nejdříve v malém balení a pokud by to vyhovovalo, tak i případně v balení velkém. S reklamou by měl člověk nakládat opatrně. Dobré zboží se chválí samo. Přeji chladnou mysl při rozhodování.

Dobrý den, pane doktroe, zajímalo by mě jestli je laserová operace křečových žil tak účinná, jako ta klasická. Nebo podle čeho se to posuzuje jakou operaci zvolit. Chci na podzim řešit žíly na lýtku a každý říká něco jiného. děkuju za odpověď

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Každá operace má svoje výhody i nevýhody. Úplně nejlepší je vybrat si specialistu na operace žil,kterému budete věřit.  Ten Vás vyšetří a doporučí nejlepší postup. V medicíně není nic úplně černobílé, proto je možné, že čím více lidí požádáte o názor, tím více budete mít návrhů na řešení. Držím palce.  

Hezké odpoledne, chci se zeptat na Vaše doporučení ohledně cestování letadlem. Čeká mě dlouhý let na dovolenou (22 hodin, s 2 krátkými přestupy) a tak bych ráda věděla, jak se během cesty o své nohy starat. Sice nemám zatím žádné problémy, ale slyšela jsem, že při dlouhých letech hrozí sraženiny. Je nějaká možnost jak jim předejít? Děkuji a přeji Vám hezký den, Lucka

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Slyšela jste velmi dobře. Při letech nad 4 hod. se zvyšuje riziko žilní trombózy. Toto riziko se zvyšuje s dalšími rizikovými faktory, jako je například žilní nedostatečnost. Je vhodné dodržovat následující zásady: dostatečně pít, sedadlo volit do uličky, nohy na palubě letadla protáhnout, projít se. Pokud možno nedávat zavazadlo pod nohy. Cestovat s volným spodním prádlem. Je možné se poradit i s Vaším praktickým lékařem, u rizikových pacientek je možné podat lék, který mírně naředí krev. Dle nových studií sníží riziko i podání léků působících na žilní stěnu, pokud se podají s dostatečným předstihem. Přeji příjemnou dovolenou.

Křečové a metličkové žíly

Dotaz: Anonymní uživatel/ka

Dobrý den,je možné odstranit metličkové žíly(lýtka a stehna)i teď těsně před létem,nebo spíše doporučujete až podstoupit zákrok na podzim.A šlo by do té doby použít nějaké přípravky z lékárny,které by aspoň trochu zmírnily,nebo zakryly žilky?Dekuji.Lenka

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Je možné podstoupit zákrok i nyní. Pokud nechcete nosit kompresní punčochy, potom je možné využít například samoopalovací krém. To by mělo na drobnější metličky stačit, výraznější žilky je možno zkusit zakrýt speciálním korektorem, který seženete v lékarně. Zde Vám poradí i s výběrem.

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat. Když mě křečové žíly nebolí, musím s nimi i tak něco dělat? Zatím je otravné jen to že jsou vidět, ale není to bolestivé. Je to jen otázka času? Nebo to takto zůstane? A hrozí něco, když nebudu křečové žíly řešit? Předem děkuji za Vaši odpověď. J.V.

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Hrozí s vysokou pravděpodobností zhoršování křečových žil. Asi to bude pro Vás první varovná známka, aby jste se začala o svoje žíly starat :). Již to zde v odpovědích zaznělo, dovolím si shrnout. Začít cvičit, nekouřit, udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost, volnější spodní prádlo, při dlouhém stání nebo chůzi zvažte kompresní punčochy. Pokud by se cokoliv zhoršovalo, jistě se poraďte s Vaším praktickým lékařem.

Dobry vecer, mela bych dotaz, zda je operace krecovych zil nejak limitovana vekem, myslim tim hlavne zda je treba nedoporucovana pro seniory. Moje mamka ma 66 let a jeji prakticka lekarka se stavi k operaci skepticky, mamka si mysli ze prave kvuli veku, ze to k nemu jakoze patri. Me ale prijde, ze je to skoda, mamka je aktivni a vim ze ji viditelne zily hodne trapi. Dekuji. Lenka

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Jedna věc je biologický věk a druhá věc je, jak se cítí maminka, zda má nějaké přidružené choroby, zda jí křečové žíly obtěžují a zda má odhodlání věc řešit operací. Udělal bych to tak, že bych se poradil s cévním chirurgem, který by s maminkou prošel možné operace, zhodnotil rizika a přínosy a potom by se maminka mohla rozhodnout tak, aby jí to vyhovovalo.. Držím mamince palce.

Dobrý den, pane doktore. V posledních týdnech mi občas večer hodně otýkají nohy, jsou i na dotek bolestivé (jinak nebolí). Občas se mi to stává v létě, ale v chladnějším počasí se mi to ještě v minulosti nestalo. Pomáhá trochu sice, když si nohy dám třeba na stoličku nebo i studené obklady. Zkoušela jsem i jiné boty, ale bez rozdílu. Nejsem si jistá, že bych dělala něco jinak. Mám kancelářskou práci, takže moc pohybu nemám. V únoru jsem byla u PL a krevní testy byly v pořádku (ledviny, játra, i srdce apod.), ale to mě otoky ještě netrápily. Můžou za tím stát problémy s žílami? Děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Staří klinici říkali: poslouchej pacienta, sděluje ti diagnózu. Podle toho, jak velmi dobře popisujete situaci, se s vysokou mírou jistoty jedná o problém s žilním systémem. Tento se dá vyšetřit pomocí sonografie, ale u Vás by to bylo lepší až odpoledne, až se zvýrazní změny na žilním systému. I bez tohoto vyšetření lze ale pomoci. Po poradě s Vaším praktickým lékařem bych doporučil léky, které ovlivní žilní systém (venotonika). Nejkomplexnější působení i s ohledem na otoky má Detralex (je nutné ho užívat pravidelně a dlouhodobě). Jistě by bylo vhodné i s ohledem na sedavé zaměstnání se zamyslet nad možností kompenzace ve smyslu přiměřeného cvičení. I v průběhu sezení se dá zacvičit s dolními končetinami nebo v průběhu krátké pauzy. Věřím, že poté se situace zlepší. 

Dobrý den přesd 6 týdny jsem byla na sklerotizaci žil a na některých místech se mi objevili takové zatvrdlé místa. Bojím se aby se nejednalo o nějaké další problémy. Na dotek jsou citlivé, ale nebolí. Taky se mi zdá,že jsou žíly po sklerotizaci víc viditelné,než předtím. Je to normální? Děkuji. V.

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Protože nevíme, jak zákrok probíhal a v jakém stavu byly žilky před operací, nelze úplně jednoznačně poradit. Může se jednat o působení sklerotizační látky, na kterou takto tělo reaguje. Aplikoval bych lokálně například Lioton gel a pokud by potíže neustoupily, jistě bych se poradil s lékařem, který výkon prováděl. Přeji brzkou úzdravu. 

Dobrý večer,je mi 28 let a už jsem si našla na lýtku vystouplou viditelnou žílu,asi křečovou.Můžete mi prosím poradit,kam se mám obrátit?Má třeba cenu operavat i jen jednu žílu?Nerada bych něco zanedbala a nechci v tomhle věku mít nohy jako v šedesáti…Děkuji.

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, děkuji za dotaz. V první řadě je možné se poradit s praktickým lékařem. S operačním zákrokem není třeba spěchat, obecně se doporučuje spíše až po skončení reprodukčních tužeb, protože každé těhotenství nějakým způsobem ovlivní žilní systém. Tedy by mohlo dojít k narušení efektu operace. Jistě pro začátek bude stačit co nejvíce "hýčkat" žilní systém dolních končetin - nekouřit, cvičit, držet si váhu, využít případně kompresivních punčoch, lokálně je možno aplikovat mastičky na křečové žíly, je možná aplikace lymfomasáží, po namáhavém dni využít úlevových poloh.Je dobře, že se snažíte nic nezanedbat. Držím palce.

Dobrý den, pane doktore. V posledních týdnech mi občas večer hodně otýkají nohy, jsou i bolestivé. Občas se mi to stává v létě, ale v tomto počasí se mi to ještě v minulosti nestalo. Pomáhá trochu sice, když si nohy dám třeba na stoličku nebo i studené obklady. Zkoušela jsem i jiné boty, ale bez rozdílu. Nejsem si jistá, že bych dělala něco jinak. Mám kancelářskou práci, takže moc pohybu nemám. Může se jednat o problémy s cévami? K.

MUDr. Roman Peschout

Odpověd

MUDr. Roman Peschout

Dobrý den, díky za Váš dotaz. Velmi pravděpodobně se jedná o signál, že trpíte žilní nedostatečností. Určitě by byla vhodná porada s Vaším praktickým lékařem a po vyšetření domluva o užívání venotonik (asi nejvhodnější by byl Detralex). Zvážil bych i možnost lymfomasáží, dále můžete využít opatření, která již byla uvedena v minulých dotazech včetně aplikace kompresních punčoch. Je vhodné i v kanceláři po určité době vstát a procvičit dolní končetiny, pokud to podmínky dovolují. Držím palce k brzké úlevě. 

Vyhráli jste v našem speciálu Zpátky do školy? Velký přeh...

Orzo se zeleninou a kuřetem

Orzo se zeleninou a kuřetem

16 hlasů
30min 745 kJ 65 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Kuřecí prsa s mandlemi

20 hlasů
40min 563kJ 140 Kč

Kuřecí plátky s mandlemi a šafránem.

Podzimní ovocný salát

17 hlasů
20min 706kJ 55 Kč

Salát z nektarinek a švestek.

Poradny

existuje prevence hemoroidů?

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Máte pravdu, že změny na žilním systému mají svoje genetické rizi... Více

Pobírám RP a pracuji na HPP, mám nárok na ošetřovné?

Dobrý den,kdybyste pouze pobírala RP bez toho, abyste pracovala pro Vašeho původního zaměstnavate... Více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Dáte průchod zamilovanosti a ukážete partnerovi, že vám na něm opravdu záleží. A věřte, že protějšek váš postoj stoprocentně opětuje. Možná to nedá najevo tak vroucně, jak byste si představovali, nicméně se ujistíte o tom, že vztah má budoucnost.

Více