Ušetřete zásadní část peněz z výplaty

08.02.2021 | Finance

Většina rodinných rozpočtů n\ní dostává opravdu zabrat a proto je důležité naučit se šetřit. Ale jak na to? Většinou plány ztroskotají na tom, že lidé mívají dojem, že jim jejich plat stačí sotva na pokrytí měsíčních nákladů, natož aby dali nějaké peníze na stranu.

Existují však poměrně bezbolestné způsoby, jak si každý měsíc nějakou tu korunu ušetřit. I z malého platu.

Počítejte

Ze všeho nejdříve spočítejte veškeré příjmy a výdaje vaší rodiny. Zjistěte, kolik měsíčně zaplatíte za elektřinu, vodu, plyn, telefony, ošacení, jídlo atd. Rozdělte si platby na nutné výdaje a pak ty, které můžete ovlivnit, například nákupy potravin či oblečení.

Odložte si

Poté, co vám výplata přistane na účtu, odešlete veškeré nutné platby, ať víte, kolik vám zbývá do další výplaty použitelných prostředků. Z těch následně odložte stranou alespoň deset procent. Možná to zpočátku nebude snadné, ale pokud se naučíte nakupovat i bez odložené částky, vaše úspory se začnou příjemně zvyšovat.

Nenoste u sebe velkou hotovost

Pokud máte ve zvyku nosit u sebe velký obnos peněz, rychle se to odnaučte. Naditá peněženka přivádí jejího majitele k dojmu, že se na nákupech nemusí omezovat. Peníze často zmizí dříve, než se přiblíží termín další výplaty. Když víte, že jdete na pravidelný nákup, vezměte si jen určitý obnos a ostatní peníze nechte doma.

Mince do plechu

Pořiďte si pokladničku, kterou nejde otevřít jinak, než že ji rozbijete nebo jinak znehodnotíte. Ideální jsou velké plechovky, které je potřeba po naplnění otevřít otvírákem na konzervy. Do ní vhazujte veškeré drobné, které vám v peněžence stejně jen překážejí. Budete překvapeni, jak velký obnos je množné do pokladničky nastřádat, aniž byste to pocítili.

Zrušte zbytečnosti

Kreditní karty, kontokorent, pevná linka, předražený paušál atd. Zbavte se toho! Za všechny tyto služby platíte nemalé částky, přestože je mnohdy ani nevyužíváte. Za vedení kreditní karty nebo kontokorentu měsíčně platíte úplně zbytečně. Drahý paušál v dnešní době také již není nutností. Existují aplikace, přes které lze volat a psát zdarma. O pevné lince nemluvě. Tu v dnešní době už nepotřebuje nikdo.

Prodávejte

Jistě máte doma mnoho věcí, které vůbec nepoužíváte. Protřiďte je a prodejte na internetu. I když se jich zbavíte za pár korun, je to milý příspěvek do rodinné kasičky a vy se zbavíte zbytečností, na které vám doma sedá prach.

Řekněte si o vyšší plat

Není žádná ostuda si po každém odpracovaném roce říci o vyšší plat. Je to již standardní postup, na který vaši zaměstnavatelé čekají. Pokud se ale neozvete, sami vám ho většinou nezvýší. Nebojte se tedy říct si o peníze, které si zasloužíte.

Rozbijte prasátko

Nastavte si interval, po který se do kasičky bude jenom přispívat, ale nebude se z ní brát (pokud nepřijde nějaký nečekaný výdaj). Po uplynutí této doby úspory spočítejte, a za část z nich si s rodinou vyrazte na pěkný výlet nebo si něco pěkného kupte. Zbytek úspor znovu odložte a šetřete dál tak, jak jste to dělali dosud.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat