Ženy pracují jako muži, doma ovšem dělají třikrát více

05.09.2021 | Finance

Ženy stále nemají vedle mužů rovné postavení ani v těch nejprogresivnějších a nejvyspělejších společnostech dneška. Za stejné množství odpracovaných hodin jsou stál hůře placeny, ale nejen to. Po příchodu domů je čeká ještě starost o domácnost. V ní totiž vykonávají třikrát více práce než jejich partneři.

Ze studie sociologů z Londýnské univerzity vyplývá, že jen každý čtrnáctý pár – sledovali přitom britskou populaci, ale podobné výsledky lze očekávat i ve zbytku vyspělé Evropy – sdílí stejné množství práce v domácnosti. Tedy muži vykonávají tolik vaření, žehlení, praní a úklidu domácnosti jako ženy.

Čísla mluví jasně

„V průměru dnes žena stráví šestnáct hodin týdně prací v domácnosti. Muž ale jen šest hodin. Přestože oba pracují v zaměstnání stejně dlouho,“ tvrdí autoři z Londýnské univerzity.

Ve třiadevadesáti procentech vztahů vykonává většinu domácích prací žena.

Paradoxně i v domácnostech, v nichž muži tvrdili, že by se měli partneři o práci v domácnosti dělit rovným dílem, vykonávali tito muži podstatně méně práce než jejich partnerky.

Domácí práce nejsou v genech

Jedině v domácnostech, kde žena vydělávala víc než muž a byla tedy hlavní živitelkou, muž vykonával v domácnosti rovný díl práce.

„Zdá se, že neustále podléháme stereotypům, které snad zaniknou s časem. Nemyslím si, že je v ženách nějaká geny přenášená touha mýt špinavou toaletní mísu,“ komentuje výsledky autorka výzkumu profesorka Anne McMunn.

Zdroj: https://www.ucl.ac.uk/epidemiology-health-care/news/2019/jul/less-7-couples-share-housework-equally, https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-get-your-partner-to-do-their-fair-share-of-household-chore







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat