Platby na internetu mají svá pravidla

17.03.2020 | Finance

Na internetu nakupuje alespoň jednou ročně 91 % české populace. S počtem nákupů přes internet roste i počet podvodů. Zatímco v supermarketu, vám může zmizet jen peněženka, ve světě 1 a 0 vám bez potřebné dávky ostražitosti vyluxují celý účet. Pro bezpečné platby na internetu se vyplatí dodržovat tato pravidla.

Chraňte své heslo

Nikdy nikomu nesdělujte svá hesla a přístupové údaje. Podvodníci často posílají falešné emaily nebo vás zvou na falešné stránky, které jsou na první pohled nerozeznatelné od těch pravých a často žádají o to, abyste tam zadali své přihlašovací údaje, např. pod záminkou aktualizace apod.

Nakupujte jen v ověřených e-shopech

Když hradíte zboží přímo na stránce, kde objednáváte, zkontrolujte prohlížeč. Bezpečná stránka musí mít v adrese „https“ nebo v řádku ikonu, ve které je vidět jméno firmy provozující e-shop nebo provozující platební bránu. Pokud zde vidíte jméno jakékoliv vám neznámé nebo podezřelé firmy, může se jednat o podvodníka a měli byste stránky opustit.

Triky podvodníků jsou čím dál tím sofistikovanější. Jsou známy i případy, kdy podvodníci založili firmu znějící téměř stejně jako jméno provozovatele e-shopu, název firmy se lišil jen nepatrně, například několika písmeny nebo znaky. Proto je třeba dávat si pozor i na to, zda je v zeleném proužku vidět přesné a správné jméno firmy, kterou znáte.

Neukládejte údaje z platebních karet přímo do profilu konkrétního obchodu

Pozor dejte hlavně v případě zahraničních e-shopů. Je bezpečnější vždy zadávat platební údaje znovu. Může se stát, že vaše údaje nezneužije samotný obchod, ale údaje mohou být odcizeny kvůli nedostatečným zabezpečením stránky. Pokud si chcete placení kartou usnadnit a kartu uložit v e-shopu, doporučujeme používat kartu, kterou máte určenou jen na platby na internetu a je na ní omezené množství prostředků.

Oznámení o pohybech na účtu

Pomoci může servis SMS. Některé banky vás mohou informovat prostřednictvím telefonu, pokud došlo k platbě vaší kartou. Díky normě EU o PSD2, tzv. dvoufaktorovém ověření, je sice vaše přihlášení do e-shopu, banky či k jinému vašemu účtu bezpečnější, ale stále je potřeba být obezřetní.

Pojistěte si kartu

Pokud ji někdo neoprávněně použije, jste krytí na období, než to zjistíte.

Nastavte limit

Nastavte si limity na kartě. Díky tomu nikdo neutratí větší množství peněz, než určíte. U některých bankovních institucí si můžete limit v případě potřeby upravit během několika minut. V případě, že očekáváte větší výdaje, umožňují i nastavení, takzvaného „dočasného“ limitu, který platí například pouze týden. Nastavení limitu se vyplatí i pro bezkontaktní platby kartou. I když zadávání pinu, může být obtěžující, při ztrátě karty a nízkém limitu pro bezkontaktní platby, věřte, že za to bude vděční.

Čtěte podmínky

Pokud se například jedná pouze o zprostředkovatelský e-shop, nevztahují se na něj zákony ČR a často ani EU. Typickým znakem bývají dlouhé doby doručení, nejasné překlady či netypické platební brány. Při vrácení zboží byste pak například museli platit poštovné až na Dálný východ.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat