Kariérní špička českým ženám utíká mezi prsty

Naštěstí už je pryč doba, kdy žena, toužící po kariéře, byla společností označována hanlivě za „kariéristku“, nebo dokonce „krkavčí matku“. Dnes už se ženy chtějí na pracovním poli uplatnit stejně jako muži. Co ale dělat, aby nezačaly stagnovat, ale aby se rozvíjely a postupovaly na žebříčku stejně rychle jako jejich mužské protějšky?

Nikdo nechce pracovně přešlapovat stále na stejném místě. Dříve nebo později bude každý chtít postoupit o jeden nebo více schůdků nahoru. Bohužel nejenom pracovní výkon rozhoduje o tom, kdo nakonec skutečně postoupí. Aktuální čísla ukazují, že ženy ve vedoucích pozicích nejsou v České republice ještě běžným jevem. Jak je to možné, že se tak málo žen zvládne dostat na špičku? Příčiny a překážky jsou různé, ale i možnosti.

Mrháte drahocenným časem

Samozřejmě je milé se na chvíli zastavit a popovídat si s kolegy, ale pozor, abyste zbytečně nemrhaly časem. Celkem vás to může stát až čtyři hodiny týdně. Vložte ten čas raději do projektů a uvidíte, že vaše číslo uzavřených úkolů rapidně stoupne. A toho si brzy všimnou i šéfové.

Jste příliš uzavření

Nikdo neočekává, že v kanceláři budete řešit svůj soukromý život, ale čas od času byste se otevřít mohly. Jinak se z vás brzy stane „divná samotářka“ nebo ještě hůře „arogantní kráva“, která nechce mít s nikým nic společného. Využijte všechny kontakty, které máte. Díky nim mohou vzniknout i nová přátelství, která vás třeba zavedou dál.

Nestěžujte si

Není nic horšího než věčný stěžovatel. Každý nový den šíří starou špatnou náladu, aniž by tím cokoli mohli změnit. Pokud něco neběží podle vašich představ, máte možnost to probrat a eventuálně se pokusit změnit. Co ale nikdy nedělat, je jen si stěžovat a nepřispět ničím ke změně.

Nemáte rádi kolegy nebo nadřízené

V zaměstnání se potkávají lidé, kteří by si „venku“ cestu k sobě zřejmě nikdy nenašli. Ale na pracovišti nemáte jinou šanci – všichni spolu musejí nějak vycházet. A i přes velké přemáhání máte občas chuť nechat svým citům volný průchod. Možná by vám to pomohlo, ale v pracovním světě byste se daleko nedostali. Právě naopak!

Strategie, které vedou nahoru

Pokud věříte vlastním schopnostem a jste ochotni se vydat s kůží na trh, existuje pár rad, jak své cestě vzhůru pomoci. Buďte pragmatické a výzvám jděte naproti. Je lepší „něco prostě udělat“ než dlouze čekat na perfektní výsledek. Perfekcionismus stojí ženám velmi často v cestě vzhůru. Nesnažte se být nejpilnější včelka. Dávejte si dobrý pozor na to, aby vás nakonec nepohltily rutinní úkoly a v žádném případě nepřebírejte práci za své kolegy. Myslete na kariéru. Vyplatí se myslet nejenom věcně, ale i strategicky. Využijte nový projekt k pracovnímu postupu nebo na sebe strhněte pozornost vypracováním složitého úkolu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat