Co jste nevěděli o havarijním pojištění?

21.08.2020 | Finance

Havarijní pojištění je tu pro vás ve chvílích, kdy vám někdo nebo něco poškodí auto. Co všechno bude do pojištění spadat, záleží na tom, jak si celou pojistku nastavíte. Na co si dát pozor a co byste určitě před sjednáním měli vědět?

Havarijní pojištění sice není povinné, jako v případě povinného ručení, ale rozhodně se vám vyplatí ho mít. Ročně vás přitom nemusí stát celý majetek a uzavřít ho můžete výhodně online či například i v jednom balíčku s povinným ručením. Co jste o havarijku možná nevěděli?

Povinnost zkontrolovat stav vozidla

Věděli jste, že když si kupujete například ojeté vozidlo, má zprostředkovatel pojištění, tedy pojišťovna, povinnost zkontrolovat stav vozidla? Vozidlo by mělo být nejlépe v nepoškozeném stavu. Zprostředkovatel pořídí také fotodokumentaci a následně sepíše smlouvu. Pokud později zjistíte, že vozidlo bylo v minulosti bourané, ale v současnosti nejeví žádné známky poškození, na havarijní pojištění, ani na následné pojistné plnění z něj to nemá vliv.

Havarijko pro stará auta

Pořídili jste si auto starší deseti let a přemýšlíte, zda se vám vyplatí sjednávat havarijní pojištění? U nových vozů byste v téhle otázce váhat určitě neměli. Stejně tak by to mělo být i v případě, že si pořídíte starší luxusní auto. Pokud ale máte auto starší deseti let, záleží také na jeho stavu a na účelu, pro který ho budete využívat. Na ježdění po lesích a polích asi havarijní pojištění mít nemusíte, ovšem je na uvážení, zda si pak nesjednat alespoň doplňková připojištění k povinnému ručení, zejména pojištění srážky se zvěří. Na ježdění po běžných komunikacích je lepší mít havarijko i pro starší vozidlo.

Pokryje i odcizení auta

Při sjednávání pojištění je důležité promyslet si, jaká rizika bude krýt. U havarijního pojištění je nejlepší pokrýt v pojištění všechna rizika (havárie, vandalismus, odcizení). Ne vždy se vám ale vyplatí pojišťovat si všechno, někdy je lepší si pojistná rizika namíchat podle potřeby. Ze seznamu rizik si vyberete jenom ta, která pro vás jsou nejvíce reálná. Vybírat můžete ze základních rizik, jako je odcizení vozidla, poškození následkem havárie, poškození vandalismem nebo přírodním živlem. Samozřejmě je tu možnost i dalších připojištění, nejčastěji je to pojištění srážky se zvěří, pojištění čelního skla či pojištění věcí v autě.

Kvalitní pojištění sjednáte snadno. Je ale potřeba nad ním přemýšlet a porovnávat ceny i podmínky pojištění u různých pojišťoven. Ne vždy se vám vyplatí sáhnout hned po tom nejlevnějším, někdy je lepší si pár korun raději připlatit. Pokud máte možnost, vybírejte si pojistná rizika, která vám reálně hrozí. Nebojte se připlatit si připojištění a dobře si promyslete také výši spoluúčasti a pojistné limity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat