Efektivní šetření těžce vydělaných peněz

Že je šetření velmi namáhavé a s vaším platem téměř nemožné? To si nejsme úplně jistí… Možná stačí jen změnit pár drobností – a okamžitě se vyvarovat těchto chyb.

Nebylo by pěkné, kdyby vám na konci měsíce pro změnu nějaké peníze zbyly, než abyste nebezpečně balancovali blízko nuly (a často bohužel z té druhé strany)? A to navíc, aniž byste museli dodržovat tisíc a jeden tip a pravidlo, jak ušetřit, vyhrát v loterii nebo dostat třináctý plat? Jasně, že by to bylo pěkné! A teď se podržte – ono to opravdu jde! Nemusíte ani dodržovat složitý systém, stačí prostě jen změnit pár zvyklostí, které vám den co den brání ušetřit. Takže ruku na srdce – kolik z následujících chyb děláte?

Nakupování na fakturu

Na internetu si objednáte dvoje kalhoty s předsevzetím jedny zase poslat zpátky. Pak ale zjistíte, že vám sedí oboje, a tak by byla škoda je vracet. O nic přece nejde – nakoupili jste na fakturu a upomínka přijde až za šest týdnů. Pokud se tedy nejedná o životně důležité věci, platbu na fakturu byste měli omezit. Jednoho dne se totiž můžete dostat do nepříjemné situace, kdy budete před svými výdaji utíkat. Zkrátka buď si dvoje kalhoty dovolit můžete a zaplatíte je hned – nebo ne.

Neznalost fixních nákladů

Každého prvního v měsíci to jde všechno nějak z kopce a vy pátého vyděšeně zíráte na stav svého konta. Kromě nájmu se máloco strhává na začátku měsíce. Elektřina, telefon, internet, rozhlas a televize, voda a možná ještě další platby – to všechno platíte zpravidla do 29. dne měsíce. A když pak počítáte k pátému s nějakou částkou, je váš šok ze skutečného stavu jistě nemalý. Proto si jednoduše napište, kolik peněz jde každý měsíc skutečně z vašeho konta na platbách, pak budete vědět, jaký stav máte pátého čekat.

Příliš velká očekávání

Pokud chcete cíleně ušetřit, přemýšlíte zpravidla v měsíčním horizontu. To není v zásadě špatně, ale právě v době, kdy chcete začít, je velmi těžké najednou hospodařit uvědoměleji. Najít odpověď na otázku, jak hospodařit, abyste za 30 dní nepřekročili rozpočet je často složité. A jak to bývá, jste na začátku měsíce při výdajích štědřejší, protože si myslíte, že rozdíl během měsíce snadno srovnáte. Jenže pak se nabalí nečekané výdaje jako kosmetika, kino, nebo večeře s kamarádkou – a ejhle! Na konci měsíce zjistíte, že jste zase utráceli až moc. Pokud si tedy stanovíte měsíční cíl, přepočtěte si sumu na denní výdaje.

Nepodceňujte malé sumy

Káva s sebou, zmrzlina u pokladny nebo salát v obchodním domě – všechno jsou to malé sumy, řeknete si, z těch si přece nemusíte dělat velkou hlavu. Ale právě díky nim se konečné číslo vyšplhá hodně vysoko. A buďte upřímní – opravdu káva za 80 korun v plastovém kelímku vypitá za chůze po cestě do práce chutná o tolik lépe? Samozřejmě není nutné se vzdát všeho, co vám dělá radost, ale je důležité si zvyknout na to, že i u malých částek je potřeba se o nákupu správně rozhodnout.

Dejte si konkrétní cíle

„Ach, jak krásné by bylo mít jednou tolik peněz, že bych si mohla koupit něco krásného!“ – To by jistě bylo, ale nakonec z toho nebude nic. Nikdy neušetříte, pokud nevíte, kolik ušetřit chcete. A v ideálním případě, na co konkrétně. Zkrátka všichni potřebujeme motivaci a s jasným přáním se šetří mnohem lépe.    






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat