Výše ročního platu vedoucí ke štěstí

16.02.2021 | Finance

Mezi spokojeností, radostí ze života a penězi existuje souvislost. Kolik musíte vydělávat, abyste byli šťastní? Průměrný Čech na takovou částku nedosáhne!

Pokud jste duchovně zaměření, pak pro vás Karel IV., Jan Amos Komenský, Božena Němcová, František Palacký, Ema Destinnová a ani Tomáš Garrigue Masaryk na českých bankovkách nejsou životně důležití. Pro velkou části lidí však peníze představují hnací sílu, položku nutnou k fungování a zároveň nástroj zajišťující samotné bytí i psychickou pohodu. Jak to ale je s konkrétními částkami? To se rozhodla zjistit Univerzita ve Virginii, která oslovila 33 391 dospělých Američanů.

Když máte na kontě o něco víc

Vědce primárně zajímalo, jestli peníze zajišťují větší spokojenost. Proto se respondentů, kteří vydělávali méně než v přepočtu jeden milion korun ročně, zeptali, zda by byli klidnější, pokud by se tato částka zdvojnásobila. Všichni z této informace byli nadšení a na stupnici od jedné do deseti hodnotili svůj radostný pocit desítkou. Vyšší příjmy tak evidentně přímo souvisejí s tím, jak se každý den cítíme a co prožíváme.

Nejděsivější noční můra lidstva

Když se výzkumníci obrátili na skupinu, jejíž roční příjem převyšoval hranici dva miliony korun ročně, položili směrem k jednotlivcům otázku, co by se stalo, kdyby se u nich takový příjem snížil. U mnohých se při takové představě objevila frustrace, deprese, pocit nedostatečnosti a vztek. Pocit štěstí na stupnici číslo jedna, tedy minimální. A co ideální výdělek?

Cože? Tolik?

Obecně platí, že Američan musí svoji peněženku obohatit o ideálně dva miliony korun ročně, aby byl šťastný a připadal si jako plnohodnotný člen společnosti, o čemž se nám v Česku může leda tak zdát.

Průměrný plat u nás v tuzemsku loni činil 34 271 korun měsíčně, tedy 411 252 korun hrubého ročně. Stále však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Většina lidí se spíše přibližuje takzvanému mediánu, který nezahrnuje mzdové extrémy, tedy příliš vysoké i nízké mzdy. (Medián zatím nepokořil psychologickou hranici třiceti tisíc.) No, nedá se nic dělat. Naštěstí i bez vysokých částek a úspor na účtu lze žít kvalitně a spokojeně. Štěstí je stav mysli. Jakési vnitřní nastavení nás všech.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat