Největší pasti na rodiče samoživitele

05.06.2021 | Finance

Rodič je zákonný zástupce nezletilého dítěte, který tak rozhoduje za dva. Což je ale obtížné, pokud k tomu nemá odpovídající prostředky a finanční zázemí. Proč to samoživitel má těžké a do jakých pěti pastí může spadnout?

Český statistický úřad odhaluje, že v České republice je necelých 170 tisíc neúplných rodin. Samoživitelé se přitom dostávají do tak nepříjemných situací, že doslova bojují o přežití. Leckdo dokládá, že s výdaji musí počítat měsíce dopředu, takže když skončí jedny Vánoce, je už v lednu nového roku nutné myslet na ty další. Finanční tok bývá u osamělých rodičů komplikovaný a někdy se zdá, že udržet hlavu nad vodou, je nemyslitelné. Zvlášť když se samoživitelé ocitají v pastech. Které patří k těm nejběžnějším?

Kreditní karty jako největší zlo

Prostě to zase nevyšlo. Chybějí peníze na nájem, jídlo nebo oblečení. Je snadné jít a půjčit si. Tak pokud je to u příbuzných (bez úroku), situace je snesitelnější, ovšem u kreditních karet to tak nebývá. Výběry do minusu (na dluh) se pěkně prodražují. Kreditní karty jsou zlatým dolem pouze pro banky už jen proto, že tak zvané bezúročné období, které obvykle trvá 30 až 45 dní, je velmi lehké přehlédnout. Z neuhrazené částky se pak platí nejvyšší úroky ze všech spotřebitelských úvěrů!

Nakupování ve špatném psychickém stavu

Den blbec. Kdo by ho neznal? Jenže takových dní může být víc za sebou. Péče o dítě (děti) z pohledu jednoho rodiče může být náročná, leckdy stresující. Do toho přijde nějaká špatná zpráva (kupříkladu zdravotního charakteru) a deprese je na světě. Někdo pak má pocit, že mu k radosti stačí nákup, jež ho z „depky“ dostane. Tisícovka sem, tisícovka tam. Ve špatném psychickém stavu lze utratit mnohem více, než by člověk chtěl. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci…

Žádné alimenty

Realita je šokující. Podle statistik Asociace neúplných rodin v Česku vyživovací povinnost neplní 38 procent rodičů, jimž soudy výživné vyměřily. Experti podotýkají, že se jedná o takový místní folklor, i když celosvětově se dané číslo šplhá až k 50 procentům. Je-li to i váš případ, poraďte se s odborníkem kupříkladu přes bezplatnou právní poradnu.

Uplácení dítěte

Rozvodem rodičů trpí hlavně děti, které si ho spojují s traumatickými zážitky. Často se stává, že zákonný zástupce chce tuto újmu nějakým způsobem vynahradit a snaží se svého potomka „uplácet“ věcmi, na které ale nemá. Finanční poradci proto apelují zvážit každý nákup a několikrát se ujistit, jestli je skutečně životně důležitý a potřebný. I tak se totiž dá dostat do dluhové pasti.

Absence krizového fondu

Pochopitelně, že je těžké každý měsíc si z výplaty něco odkládat stranou, když vám nic nezůstane. I to je možné vyřešit – přesčasy, brigádou a podobně. Zvlášť samoživitelé by totiž měli mít krizový fond pro případy nouze (rozbitá pračka, nutnost pořízení zubních rovnátek, operace atd.). Každá koruna navíc ať putuje na horší časy, i kdyby se mělo jednat o 100–200 korun měsíčně. Vždy je lepší si v případě potřeby půjčit třeba jen polovinu dané částky a zbytek si doplatit z osobního fondu.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat