Faktory nabádající k utrácení

Býváte pořád ve stresu? Pozor na úspory, které se vám kvůli němu mohou pěkně tenčit. K přílišnému utrácení „přemlouvá“ i únava a pracovní vytíženost, při které se vydáváme cestou dražší pohodlnosti.

Utrácení peněz patří ke každodennímu životu. Vždyť za všechno se platí! I když se snažíme mít finance pod kontrolou a nerozhazovat zbytečně, tak lehké to být zase nemusí. Co všechno nás k utrácení, zejména pak tomu nesmyslnému, vyloženě pobízí? Tady jsou hlavní nepřátelé bankovního účtu!

Stres, který se snažíme zmírnit

Stres způsobuje spoustu špatných věcí. Jmenovat můžeme například arteriální hypertenzi, nespavost, přejídání, hormonální nerovnováhu i nesoustředěnost (1). Tím to ale nekončí, protože jeho prsty bývají ještě delší. A dosáhnou až do peněženky! Z psychologického hlediska lidé ve stresu bezmyšlenkovitě utrácejí proto, aby se cítili lépe. Úlevu si pak nejčastěji slibují od nového oblečení, kosmetiky, „luxusnějších“ potravin, elekroniky nebo dekorací do domácnosti. Radost z pořízených komodit ale nevydrží dlouho, neboť ji poměrně rychle střídají výčitky. A začarovaný kolotoč se roztáčí nanovo (2)! Co dalšího zafunguje jako vítr, který fouká do úspor?

S únavou je těžké pořízení

Když jsme unavení a psychicky vyčerpaní, části mozku, které přímo ovlivňují rozhodování, bývají méně aktivní. Jejich útlum pak podporuje jakousi nakupovací impulzivnost, u které nedomýšlíme následky. Jinými slovy – v obchodě sáhneme po zboží, které vlastně ani nepotřebujeme, protože máme vypnuté výstražné kontrolky. I kvůli vytíženosti ale příliš nehledíme na bankovní výpisy (3).

Pracovní nápor jako další faktor

I nabitý harmonogram má co dělat s finančním hýřením. Člověk, který nemá mnoho času, raději koupí dražší jídlo v restauraci, protože na domácí vaření už zkrátka nemá prostor ani kapacitu. Stejné je to třeba i s dopravou. Proč se zdržovat hledáním místa na parkování, když může objednaný taxík zastavit přímo přede dveřmi? Kvůli zaneprázdněnosti volíme pohodlí, za které si ale připlatíme. Otázkou ale je, jak dlouho to ještě půjde (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8806009/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5337246/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30875386/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat