Jak přežít tropická vedra v kanceláři

31.07.2017 | Finance

Léto nám občas rádo ukazuje, že za tropickými teplotami nemusíme jezdit do exotických krajů. Jenže zatímco o dovolené horka nijak zvlášť neřešíme (vždyť odpočíváme), v práci nám dávají zabrat.

Jak se v kanceláři či obecně v práci neuvařit ve vlastním potu a jak tropické dny přežít?

Myslete na oblečení

Tohle samozřejmě není žádný převratný objev – abyste se v práci neupekli, nesmíte se příliš teple obléknout. Jenže ono to občas nejde – zvláště pracujete-li na managerských či obchodních pozicích, platí pro vás jistě dress code, který nedovoluje žádná tílka nebo šortky končící těsně pod zadkem. A tak se musíte zaměřit na materiály. Vyhněte se oblečení z umělých tkanin a vsaďte na ty přírodní – bavlnu nebo len. Jsou lehké a navíc skvěle sají pot.

Kromě materiálů vybírejte i ošacení podle barev. Utlumte ty tmavé a naopak sáhněte po světlých odstínech.

Plánujte, kdy vyrazíte ven

Jestliže vás čekají nějaké pochůzky či jednání, pokud to jen trochu jde, snažte se je plánovat tak, abyste nemuseli opustit budovu mezi 11. dopolední a 16. hodinou odpoledne. To je slunce nejžhavější, a tedy nejnebezpečnější.

Pokud už nemáte příliš na vybranou a ven musíte zamířit i při těch nejvyšších teplotách, plánujte například místo případné schůzky v klimatizovaných prostorech. Případně se během cesty zchlaďte třeba v nákupním centru.

Co jíst a pít

Není nutné opakovat, že v horkých dnech je samozřejmostí zvýšený příjem tekutin. Vyhněte se ale sladkým limonádám a sáhněte raději po obyčejné vodě. Chybu neuděláte ani s minerálkou – s potem naše tělo ztrácí i některé minerály, které s její pomocí doplníte.
I když se to zdá nelogické, nepijte úplně ledové nápoje – připravíte svému tělu příliš velký teplotní šok a začne více hřát, aby se s ním vyrovnalo.

Co se jídla týče, určitě volte raději lehké pokrmy. Neuděláte chybu se saláty, kuřecím masem nebo studenou polévkou. Na svačinu si dopřávejte ovoce a zeleninu s velkým obsahem vody. Třeba meloun (skvěle chutná vychlazený) nebo okurku.

Osvěžte se

Ačkoli je většina pracovišť vybavena sprchou, jen málokdo ji opravdu využije. Pokud se potřebujete zchladit, poslouží vámi studená voda puštěná na zápěstí nebo studený (ne ledový) obklad za krkem.

Řada prostor je dnes vybavena klimatizací. Využijte ji, ale nepřehánějte to – nenastavujte ji na příliš nízkou teplotu, mohli byste skončit s nepříjemným nachlazením. Pamatujte, že rozdíl mezi teplotou uvnitř a venku by neměl být větší než 7 stupňů (i když to se při současných teplotách dodržuje těžko). Pozor dejte i na větráky – pokud budou foukat přímo na vás, sice vás ochladí, ovšem za cenu bolavého krku nebo ztuhlé krční páteře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat