Rizoto s čerstvými hříbky
Sezóna hub je jako stvořená nejen pro omáčky , guláše a praženice, ale také pro houbové rizoto. Rýže v rizotu by podobně jako těstoviny , měla být vláčná, ale ne rozvařená.
-
1h a 5min
20min příprava
45min vaření
-
1212 kJ / 289 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny1g
sacharidy7g
tuky29g
Ingredience na
- K přípravě
- 5 lžic
másla
- 1 lžíce
oleje
- 1 ks
cibule
- nakrájená nadrobno
- 2 stroužky
česneku
- nadrobno nakrájené
- 250 g
kulatozrnné rýže
- 780 ml
horkého zeleninového vývaru
- 500 g
očištěných hříbků
- nakrájených na plátky
- 0.5 lžičky
soli
- 4 špetky
hrubě mletého pepře
- 1 lžíce
citronové šťávy
- 100 g
hoblinek parmezánu
Postup přípravy
- Rýži propláchněte studenou vodou .
- V hrnci rozehřejte tři lžíce másla , přisypte oloupanou nakrájenou cibuli , česnek a míchejte 2 minuty.
- Přisypte rýži a důkladně ji promíchejte tak , aby se zrníčka obalila tukem.
- Přilijte dvě třetiny vývaru a přiveďte k varu.
- Podle chuti osolte , přikryjte poklicí a na mírném plameni vařte přibližně 20 minut , nebo až je rýže měkká , ale ne rozvařená . Podle potřeby přilijte zbytek vývaru.
- Mezitím v hlubší pánvi zahřejte 2 lžíce másla , lžíci oleje , přisypte nakrájené houby a duste , až se odpaří voda z hub .
- Houby osolte a dochuťte citronovou šťávou.
- Rýži smíchejte s houbami .
- Jednotlivé porce posypte pepřem , hoblinkami sýra a hned podávejte.
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: