Prostreno.cz

Ruský boršč

Tato polévka nepolévka, kterou si nejlépe vychutnáte s čerstvým pečivem pomazaným máslem nebo sádlem, je sice náročnější na přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Ohodnotit
(13 hlasů)
  • 1h a 5min

    20min příprava

    45min vaření

  • 383 kJ / 91 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy6g
tuky5g

Ingredience na

  • 250 g hovězí kližky
  • 250 g hovězího předního masa - s kostí
  • 100 g špeku - nebo anglická slanina v celku
  • 150 g hlávkového zelí - asi 1/4 menší hlávky
  • 1 ks brambory
  • 150 g kořenové zeleniny - z toho 1/3 mrkve, 1/3 celeru, 1/3 petržele
  • 1 ks cibule
  • 2 ks červené řepy
  • 1 plechovka krájených rajčat - asi 400 g
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 5 lístků bobkového listu
  • 2 lžíce sladké papriky
  • sůl a pepř
  • vinný ocet - nebo šťáva z citronu

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na kostky a spolu s kořením ho vařte do měkka. Po uvaření vyndejte kost a stáhněte z povrchu pěnu. V druhém hrnci si uvařte doměkka červenou řepu.
  2. Zeleninu nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na špeku. Přidejte konzervu krájených rajčat i se šťávou. Posypejte sladkou paprikou a nechte chvíli probublat. Směs přelejte do vývaru s masem. Přidejte vařenou, na kostičky pokrájenou, červenou řepu a společně vařte asi 20 minut.
  3. Ke konci vaření přidejte zelí a krátce vše povařte. Polévku nakonec dochuťte solí, pepřem a vinným octem nebo citronovou šťávou.

TIP:

Hlavní ingredienci všech borščů je červená řepa, kterou vařte odděleně od zbývající zeleniny. Doba nutná k její tepelné úpravě je totiž delší než u zbylých surovin. Aby si řepa uchovala výraznou červenou barvu, postříkejte ji před dušením octem a dobře promícháme.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    113,02g
  • Sacharidy:

    223,80g
    • Cukry:

      34,73g
  • Tuky:

    96,83g
  • Vláknina:

    93,00g

Aktivita pro spálení: 91 kcal

11

minut jízdy na kole

8

minut běhu

27

minut uklízení



Podobné recepty

Krémová čočková polévka

(27 hlasů)
50min
330 kJ

Zeleninová polévka

(21 hlasů)
45min
252 kJ

Polévka z růžičkové kapusty

(16 hlasů)
40min
375 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Ruský boršč

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat