Prostreno.cz

Jehněčí na víně

Jehněčí naso nejen na velikonoční stůl.

Ohodnotit
(9 hlasů)
  • 5h a 0min

    30min příprava

    4h a 30min vaření

  • 1022 kJ / 244 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny19g
sacharidy1g
tuky16g

Ingredience na

  • 1,8-2 kg jehněčí kýty bez kosti
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 větvičky oregana - a lístky ze dvou dalších
  • 3 větvičky rozmarýnu - a lístky ze dvou dalších
  • 3 stroužky česneku - nahrubo nasekané
  • 600 ml červeného vína
  • 800 g krájených rajčat - asi 2 konzervy
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 5 špetek soli
  • 5 špetek čerstvě namletého pepře

Postup přípravy

  1. Nejdřív si zapněte troubu a předehřejte ji na 200 °C. Maso omyjte a osušte. Do hluboké misky nebo hrnku dejte olivový olej, lístečky oregana i rozmarýnu, česnek, sůl a pepř a to všechno rozmixujte na kaši.
  2. Maso rozprostřete na prkénku a pěkně a důkladně do něj vetřete olejovou kašičku s kořením. Maso svažte provázkem do úhledného špalíčku, dejte na pekáč a nechte dvacet minut péct v troubě. Pak maso zakryjte poklicí, teplotu snižte na 150 °C a pečte tři hodiny. Občas maso otočte, případně podlijte trochou vody.
  3. Po třech hodinách vyndejte pekáč z trouby. Maso by už mělo být měkké tak, že se dá krájet lžící nebo vidličkou. Z pekáče odeberte tuk, který se vypekl, přilijte víno, přidejte rajčata, větvičky bylinek a vraťte nepřikrytý pekáč na čtyřicet minut zpátky do trouby.
  4. Nakonec vyndejte z pekáče maso na prkýnko, zakryjte ho miskou a nechte půl hodiny odpočinout. Omáčku dejte do kastrolu, seberte z povrchu tuk a přiveďte ji k varu. Na mírném ohni a za stálého míchání ji vařte deset až patnáct minut, dokud nezhoustne. Ochuťte cukrem, solí a pepřem. Podávejte s pečenými brambory nebo bramborovou kaší.

TIP:

Další skvělé recepty najdete v Magazínu Albert v kuchyni. Tištěnou verzi Albert magazínu hledejte supermartech a hypermarketech Albert.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    55,30g
  • Sacharidy:

    333,10g
    • Cukry:

      112,20g
  • Tuky:

    142,68g
  • Vláknina:

    113,00g

Aktivita pro spálení: 244 kcal

30

minut jízdy na kole

23

minut běhu

72

minut uklízení



Podobné recepty

Pečená jehněčí kýta

(17 hlasů)
1h a 55min
988 kJ

Jehněčí kotlety s mátou

(11 hlasů)
2h a 50min
1463 kJ

Jehněčí kotlety

(15 hlasů)
45min
1064 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Ohodnoťte recept:
Jehněčí na víně

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat