Ingredience na
- 8 ks
malých telecích řízků
- 1/2 svazku
bazalky
- nebo petrželky
- 60 g
sušených brusinek Cranberries
- 50 g
vlašských ořechů
- 40 g
změklého másla
- 3 špetky
soli
- 3 špetky
pepře
- 1 lžíce
másla
- 1 lžíce
oleje
- 100 ml
portského vína
- 200 ml
telecího vývaru
- 1 lžíce
studených kostek másla
TIP:
Jako příloha se hodí brambory nebo kapusta na smetaně. Polovinu kapusty očistěte, operte a nakrájejte na proužky. Košťál a silná žebra listů přitom odstraňte. Proužky kapusty poduste 10 minut spolu s 2-3 nadrobno nasekanými šalotkami, trochou másla a vody v nízkém hrnci pod pokličkou. Na začátku dušení ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, aby kapusta lépe pustila vlastní šťávu. Jakmile je kapusta měkká „na skus“, sejměte pokličku, zalijte 200 ml smetany a povařte, až se vytvoří krémová konzistence.