Žárlivostí mílovými kroky k láhvi alkoholu

Je žárlivost a žárlivost. Ta chorobná nevěstí nic dobrého, takže jestli za vším hledáte jinou ženu, partner co nevidět vezme do zaječích. Nebo vy skončíte „v želivu“. Prokázala se totiž souvislost mezi žárlením a alkoholismem. Máte i vy našlápnuto na protialkoholní?

Přijdete domů dřív a nachytáte ho v posteli s jinou. Co teď? Pravděpodobně chytíte „saze“, chytnete ho za kravatu a vyhodíte ze dveří. Jenže to není to nejhorší. Následuje pár těžkých týdnů, jeho omlouvání a slibování možného i nemožného. Vyměknete? Necháte se podruhé (či potřetí) sbalit na sladké řečičky o lásce? Jestli ano, pak před vámi stojí nelehký úkol.

Selhání jako příležitost ke skleničce

Nedělat z jeho kolegyň, nadřízené, vlastně i z prodavačky, sousedky a pošťačky potenciální hrozbu. Pokud podlehnete emocím a neustále budete partnera podezřívat, brzy skončíte na protialkoholním (1). Důkaz? Člověk by řekl, že to funguje jednosměrně. Alkohol spouští žárlivost. Teď se oficiálně ukazuje, že naopak intenzivní žárlivost může vyvolat problémy pitím. Jak se přišlo na něco, co už dávno každá zhrzená nebo abnormálně majetnická žena ví?

Vědci z univerzity v Houstonu podrobili výzkumu 277 amerických studentů vysokých škol, kteří odpovídali na otázky ohledně romantiky, vztahů a alkoholových návyků (2). Že kdo nežárlí, nemiluje? Houby. Kdo žárlí, je násoska!

To nejhorší? Provokace partnera „pod vlivem

Zjistilo se (2), že ti, jejichž sebevědomí stouplo s příchodem nového vztahu, se častěji obracejí na alkohol v situacích, kdy na svoji čerstvou známost žárlí. Ovšem podobně to funguje i u dlouhodobějších vztahů.

„Mnoho lidí prožívá pocity žárlivosti, neboť nežijí v ideálních vztazích nebo mají problémy s vlastním sebevědomím, a tak z různých důvodů požívají alkohol,“ uvedl autor studie Angelo DiBello s tím, že od romantických vínových dýchánků na gauči k branám protialkoholní léčebny to nemusí být tak daleko (2).

Jiná holka v revíru versus barová stolička

„Zdravá žárlivost je společná lidská zkušenost, ale jen velmi málo studií se zaměřuje nejen na její analýzu, ale hlavně na spojitost s užíváním alkoholu a souvisejícími problémy. Tento výzkum pomáhá upozornit na některé faktory a měl by ukázat, jak naše vyhrocené emoce, myšlenky a chování, zvlášť v kombinaci s alkoholem, mohou být nebezpečné,“ uzavřel výzkumník a dodal, že doufá ve využití poznatků, které snad zafungují jako prevence proti pití, nedorozumění a popřípadě i násilí (2). Tak schválně…

Jak to máte vy? Žárlíte? Pak si místo dvojky na kuráž nebo naopak na sladkou nevědomost lupněte nějakou tu luštěninu, celozrnné pečivo, listovou zeleninu, olivový olej, kosový olej, lněné semínko, lososa nebo třeba ořechy. Když totiž budete pravidelně konzumovat stravu bohatou na vitamin B, nebude z vás stíhačka ani alkoholička. Proč?

Jak nežárlit a nenasávat?

Jistá psychiatrička Donatella Marazziti z italské Pisy po analýze krevního obrazu 14 velmi žárlivých žen a 7 nesnesitelně žárlivých mužů zjistila (3) u těchto respondentů velmi nízkou hladinu hormonu serotoninu, který, laicky řečeno, všechno zveličuje. I ty esemesky od šéfové. Mozek je pak trochu paranoidní a z komára dělá velblouda. Pokud se hladina serotoninu zvedne, žárlivost se výrazně zmírní.

Vy tak nebudete muset sahat po skleničce a nedostanete se do bludného kruhu. Totiž začíná to žárlivostí, jde to přes alkohol a končí to zase u té žárlivosti. Psychologové varují, že s vyšší spotřebou alkoholu v České republice se tak zvaná alkoholická žárlivost výrazněji projevuje u mužů, ale čím dál častější bývá už i u žen.

Zdroj: (1) názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4795906/, (3) www.clinical-practice-and-epidemiology-in-mental-health.com/VOLUME/6/PAGE/53/FULLTEXT/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat