Nepochopitelné paradoxy o nevěře

07.07.2022 | Sex a vztahy

Nevěra. Pro spoustu lidí noční můra, pro jiné téměř součást jejich vlastního vztahu. Ať už jste v pozici podváděného nebo podvádějícího, zasahuje vám nevěra do života jako máloco. A tak není od věci o ní vědět pár maličkostí. Schválně, která vás překvapí nejvíc!

Většina mužů stále miluje svou partnerku

Není pravda, že nevěra rovná se konec lásky. Podle nejrůznějších psychologických a sociologických výzkumů (1) to neplatí především u mužů. Ti velmi často začnou partnerku podvádět v době, kdy jejich vztah prochází zásadními změnami (založení rodiny apod.). Začnou se totiž cítit tak nějak na „vedlejší koleji“, a tak hledají romantiku jinde. V žádném případě však nechtějí svou stávající partnerku a rodinu opustit. Většinou se nedostatek citů a nevěra spojuje se ženami, ale u mužů je to stejné. Často tiše trpí a začnou věřit, že se jim už nedostává od partnerky lásky. A začnou ji hledat jinde. 

Muži nejčastěji podvádějí s kamarádkami

Respektive není tak docela pravda, že muži si pro nevěru vyberou ženu náhodně na ulici nebo v baru. Většinou se jedná o někoho, koho již znají, s kým je pojí přátelský nebo alespoň kolegiální vztah. Často se totiž partneři pod tíhou rutiny a starostí odcizí natolik, že si jsou skoro bližší se svými kamarády… (2).

Nevěra jako řešení manželských potíží

Tohle zní jako hodně velký paradox. Spousta mužů netuší, jak vyřešit partnerské problémy, a tak svou bezradnost řeší tím, že hledají jakousi náhradu. Zkrátka jako by milenka dokázala ukojit jejich touhu po dokonalém partnerském vztahu. Namísto řešení problémů je prostě „přebijí“ nevěrou (2).

Nevěrníci mají výčitky svědomí

Většinou na muže, kteří podvádějí své partnerky, nahlížíme jako na bytosti bez jakýchkoli skrupulí či svědomí. Ale to je poměrně zjednodušená představa. Drtivá většina z nich si totiž uvědomuje, že dělá něco, co je vlastně nemorální, a vyčítá si to. Vždyť přede zrazují ženu, kterou se zavázali milovat a být jí věrní (2)!

Čím víc sexu, tím víc sexu

Ačkoli by se zdálo, že když muž hledá „zábavu“ jinde, nezbude mu už mnoho sil ani touhy na milování doma s partnerkou. Ale překvapivě to bývá právě naopak! Muž má na sex víc chuti a vyžaduje ho doma častěji než před nevěrou. Pokud aféru ukončí, často klesá i jeho zájem o milování doma (3).

Ženy podvádějí jako muži

Ačkoli pod slovem nevěrník si většina lidí představí muže, který podvádí svou partnerku, co se četnosti mileneckých poměrů týče, začíná se něžné pohlaví tomu silnějšímu vyrovnávat. Podle univerzity v Indianě totiž své milé podvádíme stejně často jako oni nás. Ovšem většinou hledáme především emocionální uspokojení – a vůbec nemusíme mít sex. Emocionální nevěra je ovšem také nevěrou. Někteří odborníci se domnívají, že pro samotný vztah je dokonce škodlivější. Láska totiž často bývá mnohem silnější než fyzická přitažlivost (4).

Spousta žen ví, co se děje

Není třeba si nic namlouvat. I když na muže nevěra nepraskne, jejich partnerka většinou tuší, že ji podvádí. Ale spousta z nás raději zvolí taktiku mlčení a vyčkávání, než abychom do problému „řízly“. Jako by problém, který neotevřeme, neexistoval. Ano, trápení se v nejistotě je velmi vyčerpávající, ale pro spoustu žen je bolest z provalené nevěry mnohem horší varianta. A tak se – často i kvůli dětem – tváří, že se nic neděje a udržují rodinu pohromadě (2).

Není to partnerčina vina

Znáte to – na nějakého muže praskne nevěra a jeho okolí často reaguje ve smyslu „stejně se mu nikdo nemůže divit, když má doma takovou ženskou, co má doma, vždyť ona ho k té nevěře vlastně dotlačila“. Ale upřímně, nic takového jako dotlačit druhého k nevěře neexistuje. A tvrdit, že za mužovu nevěru může jeho partnerka, je hloupost. Často je nevěra vyústěním partnerských problémů, na nichž se podílejí obě zúčastněné strany (3).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31196837/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5709195/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218781/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5747415/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat