S létem roste chuť na sex

15.07.2022 | Sex a vztahy

Sex k létu neodmyslitelně patří. Zatímco sexuální touha obecně v létě stoupá díky dostatku slunečního záření i hormonům, přílišné horko chuť na sex naopak zabíjí. Lidé na letních dovolených se sexuálním hrátkám navíc oddávají častěji než doma, více experimentují a rostou i jejich sklony k nevěře.

S létem roste chuť

Na nárůstu sexuální touhy v létě se podle odborníků podílí několik faktorů (1). Libido se zvyšuje díky bohaté letní zásobě slunečního záření. To je totiž spojováno s produkcí serotoninu v lidském těle, kterému se přezdívá hormon štěstí a radosti. V tomto případě pak platí rovnice, že čím lepší nálada, tím více chuti na sex. Studie (2) z Villanova University, jež ukázala, že sexuální témata si lidé „googlují“ nejvíce právě v červnu a červenci.

Pozor na horka

Příliš vysoké teploty a zvyšující se vlhkost naopak mohou sexuální touhu efektivně zničit. Horké počasí dle vědců na lidi působí letargicky a ubírá jim chuť dělat cokoli, u čeho by se mohli zapotit. Tato tvrzení podporuje i studie (3) americké National Bureau of Economic Research, podle které je početí dítěte nejméně pravděpodobné v nejteplejších dnech v roce.

Experimentuji, experimentuješ

V důsledku větší sexuální touhy mají lidé v letním období také větší chuť na sexuální experimenty (1). 

Jsme víc nevěrní

Podle průzkumu (1) se během dovolených zvyšuje četnost pohlavních styků, lidé mají navíc větší sklon k porušení partnerské věrnosti. Zatímco doma si třikrát týdně užívá sexu jen 6 % lidí, na dovolených jich je téměř dvakrát tolik. Počet těch, kteří si sex dopřávají pětkrát týdně, naroste v průběhu dovolené hned pětkrát. Z průzkumu dále vyplývá, že 9 % lidí bylo právě na dovolené nevěrných svému partnerovi.

Auto, les i pole

Teplé letní počasí vybízí i k tomu přenést do venkovního prostředí mnohé aktivity, sex nevyjímaje. Podle průzkumu (4) se k sexu venku během léta přiznalo hned 63 % lidí. Nejoblíbenějším místem k sexu je pak dle průzkumu auto na parkovišti (49 %), následují les (47 %) a pole (41 %). Kolem třetiny lidí pak pro své erotické hrátky vyhledává i pláže a vlastní zahrady, čtvrtina se oddává sexu v parku. 13 % lidí pak přiznává, že bylo při svém venkovním milování přistiženo, a 5 % si při něm přivodilo zranění.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23901739/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22810997/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5754756/, (4) wwwpubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34731950/






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat