Vztah ženám ubírá chuť na sex

09.01.2022 | Sex a vztahy

Ženy žijící v dlouhodobých vztazích zajímá sex čtyřikrát méně než jejich nezadané vrstevnice. U žen dochází k úpadku zájmu o sex s partnerem po prvním roce života. Bohužel u mužů k ničemu podobnému nedochází. Jejich zájem se mírní jen velmi pozvolna a je téměř neznatelný v řádu několika let.

Vyplývá to ze studie vědců ze Southampton University, kteří zpovídali jedenáct tisíc osob. Z analýzy jejich výpovědí vyplynulo, že u žen dochází k ochlazení zájmu o sex už po roce vztahu. Začnou se nudit a sex s partnerem v nich přestane vyvolávat touhu. U mužů to ale neplatí, ti po sexu touží stále stejně.

Odpor k sexu nejčastěji vyvolává nucení k němu. A to jak u žen, tak u mužů. Zabijáky touhy jsou také nedobré psychické a fyzické zdraví či pohlavní choroby. U žen krom toho poklesá libido po porodu a v prvních pěti letech života dítěte.

„Naše objevy dokazují, jak důležitý je vztahový kontext při chápání nízkého zájmu o sex u mužů a žen. U žen zvláště je pro prožívání sexuálního zájmu důležitá kvalita a délka vztahu a komunikace s jejich partnery. Léčit nedostatek zájmu o sex je třeba holisticky a vždy ve vztahu jako takovém s ohledem na jednotlivá pohlaví,“ tvrdí autorka profesorka Cynthia Graham ze Southampton University.

Žhavé noci i po letech

Některé páry mají ovšem velmi aktivní pohlavní život i dvacet či třicet let po svatbě. Když je člověk pozoruje, jsou jakoby do sebe zamilovaní a stále po sobě sexuálně touží. Jak je to možné? Tajemství tkví ve vlastnosti, kterou psychologie shrnuje do termínu „schopnost reagovat“.

Co to v praxi znamená? Že když se muž vrátí domů, nerozrazí dveře a nevrhne se ve spoďárech s vyvaleným pupkem před televizi, aniž zaregistruje, jestli je manželka doma. Žena zase nezačne bez pozdravu nadávat, že nebude ty špinavé kalhoty shrnuté na podlaze zvedat a že nehodlá sledovat fotbal.

Náš výzkum dokazuje, že partneři, kteří reagují jeden na druhého i mimo ložnici, jsou schopnosti uchovat si sexuální touhu i po mnoha letech. Schopnost reagovat na druhého, což je jistý druh intimity, je také důležitý ve vztahu, protože signalizuje, že se jeden upřímně zajímá o celkovou pohodu druhého, ale způsobem, který je upřímně otevřený a informovaný o tom, co druhého zajímá a co chce,“ vysvětluje profesorka sociální psychologie Gurit Birnbaum z Izraele.

Partneři, kteří chtějí spolu prožít celý život a mít stále fungující sexuální život, prostě nikdy nesmějí zlenivět a zvyknout si, že je někdo vedle nich. Stále k němu musejí přistupovat jako k někomu výjimečnému, kterého nikdy neznají dost dobře. Neustále mu musejí projevovat zájem o jeho pocity a názory, o jeho potřeby a touhy. A vzájemně na ně reagovat. Velmi silný vliv to má přitom na ženské libido.

Zdroj: https://www.bbc.com/news/health-41230891, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31926900/






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat