Pro lepší spánek si naordinujte sex

Ačkoli mnohé páry dávají přednost rannímu sexu – protože hladina pohlavních hormonů je v tu dobu nejvyšší a libido nejsilnější – párové erotice večer by se věnovat měli především jedinci, kteří mají potíže s usínáním a kvalitou spánku. Sex je rozhodně lepší aktivita před usnutím než sledování televize, mobilu či počítače.

„Z našeho výzkumu vyplývá, že lidé spí lépe, když mají před usnutím sex s partnerem, během něhož dosáhnou vyvrcholení,“ potvrzuje doktor Michele Lastella z Adelaide, odborník na spánek, který se zabýval účinky sexu a orgasmu na usínání u 640 osob.

Kvalita spánku se odráží také v kvalitě vztahu a párového sexu. Čím více je dvojice uspokojena při sexu před usnutím, čím snadněji usne a tvrději spí.

Není to ale nic zase tak nového. Sexuologové dlouho vědí, že po orgasmu se v těle – u mužů to platí o něco víc než u žen – vylučují hormony, které urychlují usínání a prohlubují spánek.

„Máme ale velmi silné důkazy pro to, aby lidé nahrazovali čas strávený u televize časem stráveným sexem. Když se věnujete sexu, nemyslíte na to, co se bude dít druhý den, nevěnujete se telefonu. Odpoutá to pozornost,“ dodává doktor Lastella v rozhovoru pro Adelaide Now.

Pomoc z talíře

Bohužel ne vždy máme možnost zpříjemnit si usínání a zajistit si tvrdý spánek právě sexem. Jak si zajistit rychlé odplutí do říše snů? Zkuste před odchodem do postele posvačit některou z následujících dobrot.

Jogurt

Že ho máte spojený spíše se snídaní? Ovšem ani jako svačinka před spaním není jogurt k zahození! Jednak vám zaplní žaludek, takže vás od usínání nebude odvádět jeho kručení, jednak obsahuje vápník, který hraje významnou roli v redukci stresu a stabilizaci nervů. A tak se vám bude mnohem snáz usínat.

Popcorn

Že si večer rádi dopřejete něco slaného na zub? Pak sáhněte po popcornu (ideálně připraveném doma a jemně soleném). Nejenže si nemusíte dělat takové vrásky kvůli postavě, ale navíc tahle dobrota přispívá k snazšímu usínání a kvalitnímu spánku.

Třešně

Tohle úžasné letní ovoce (které mimo sezonu můžete nahradit třešňovým džusem) má na naše tělo spoustu pozitivních účinků. A snazší usínání je jedním z nich. Dokonce to prokázaly vědecké studie! Nejenže po třešních budete spát kvalitněji, ale také déle, takže se ráno probudíte mnohem více odpočatí.

Banány

Proč si před odchodem do postele dopřát banán? Podle odborníků obsahují spoustu draslíku a hořčíku a právě kombinace těchto důležitých minerálů způsobí, že se budeme cítit v mnohem lepším psychickém, ale i fyzickém rozpoložení. Díky tomu se nám bude snáz usínat. A aby toho nebylo málo, obsahují banány také aminokyselinu tryptofan, která navozuje ospalost a pocit pohody.

Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/331499432_Sex_and_Sleep_Perceptions_of_Sex_as_a_Sleep_Promoting_Behavior_in_the_General_Adult_Population, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat