Buďte sexuálně aktivní i po padesátce. Zlepšíte si tím paměť

Neexistují racionální důvody, které by člověka měly zrazovat od pravidelného a častého partnerského sexu. Je to totiž jedna z nejzdravějších aktivit působící blahodárně na tělo i psychiku. Podle australských vědců je blahodárný účinek sexu o to silnější, čím je člověk starší. A u osob nad padesát let může být prevencí mentálního úpadku. Lidé, kteří po padesátce pravidelně a často souloží, mají bystřejší paměť a myšlení.

Doktor Mark Allen z University of Wollongong v Austrálii vyšetřil šest tisíc osob starších padesáti let. Nejprve u nich zjišťoval, jak často provozují jakékoli sexuální aktivity, poté vyšetřil jejich kognitivní funkce.

Vzpruha pro paměť

Ačkoli u všech osob po padesátce zaznamenal postupné zhoršování mentálních funkcí a především paměti, u osob sexuálně nejaktivnějších docházelo k úpadku nejpomalejšímu a výsledky testů myšlení a paměti byly u těchto osob výrazně lepší než u stejně starých, kteří sexuálně nežili vůbec.

„Tyto výsledky přidávají důkazy k dalším experimentálním výzkumům, které prokázaly, že sexuální aktivita podporuje epizodickou paměť,“ tvrdí doktor Allen.

K podobnému závěru předloni došli také vědci z McGillovy univerzity v Kanadě, kteří prokázali stejný vztah – mezi sexuální aktivitou a lepší pamětí – u stárnoucích žen.

Pro radost i práci

Ovšem nejen na paměť má sexuální život pozitivní vliv. Závěry amerického průzkumu provedeného na Oregonské státní univerzitě naznačují, že aktivní sexuální život výrazně přispívá ke zvýšení spokojenosti a angažovanosti v zaměstnání. Zkrátka a dobře – jedinci, kteří se pod peřinou činí, chodí do práce nevýslovně rádi, úkoly plní s nadšením a v přesčasech si vyloženě libují. Toho si samozřejmě všímají i nadřízení, což nahrává povýšení. Připadá vám to jako příběh ze žánru science fiction? Ale kdepak, jedná se o důkazy podložený fakt.

Studie, která se nedá považovat za žádný výkřik do tmy (byla publikována v časopise Magazín managementu), zahrnovala 160 sezdaných pracovníků. Účastníci si po dobu dvou týdnů vedli podrobné záznamy ohledně sexuálních návyků, psychickém rozpoložení i pocitů při vykonávání povolání. Poté, co výzkumný tým analyzoval všechna získaná data, prospěšnost pravidelné domácí erotiky se vskutku nedala přehlédnout.

Ti z účastníků, kteří pěstovali pestrý milostný život, vykazovali mnohem větší spokojenost, lepší náladu a zvýšenou produktivitu v zaměstnání – pochopitelně v porovnání s těmi, kteří se večer svým polovičkám vymlouvali na únavu a bolest hlavy. Odborníci si to vysvětlují tím, že za pracovní úspěchy i zápal může hormon dopamin, který se uvolňuje během žhavých intimních chvilek.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat