Sexismus je pro ženy přitažlivý

11.04.2022 | Sex a vztahy

Psychologové rozlišují dva typy sexismu – nenávistný a benevolentní. Ten první se týká mužů, kteří projevují nenávist vůči ženám a chovají se k nim verbálně i fyzicky velmi hrubě. Benevolentní sexista neprojevuje nenávist, ale zastává „tradiční“ názory, že ženám přísluší určité role (ve vztahu, společnosti) a určité vlastnosti. Ačkoli feministky a feministé odsuzují sexismus jako takový, podle psychologů z Iowy a Kentu je benevolentní sexismus pro ženy atraktivním rysem muže.

Tvrdí to Pelin Gul z Iowa State University a Tom Kupfer z University of Kent. Zkoumali, jak vnímají ženy muže s hostilním sexismem, benevolentním sexismem a zcela nesexistické feministy z hlediska atraktivity. A z analýzy je jasné, že nejpřitažlivějšími jsou muži s benevolentním sexismem, nejméně s hostilním sexismem (1).

Třebaže benevolentní sexista vnímá ženu jako hospodyni a její chovaní vždy jako něžné a pečující, je pro ženy přitažlivější než feminista, který vidí ženu jako rovnoprávnou ve společenských rolích a variabilní ve vlastnostech obou pohlaví. Tedy přitažlivější minimálně pro americké a britské ženy, které byly do výzkumu zapojeny.

Ženy jsou přitahovány muži s postoji benevolentního sexismu, protože tohle chování naznačuje, že tento muž je ochotný investovat do vztahu. Samy ženy ve výzkumu uváděly, že muži s postoji benevolentního sexismu jsou přitažlivější, protože mezi jejich vlastnosti patří snaha chránit, zaopatřovat a být oddaný (1).

Slaboch bez sebevědomí

Nenávistný sexismus je ovšem něco docela jiného. Proč a jací muži se jej vlastně nejčastěji dopouštějí? Psychologové z Telavivské univerzity provedli analýzu osobnosti heterosexuálních mužů odhalili zajímavé vztahy. Třeba mezi tím, jak silně je muž patriarchální a považuje ženu za sobě podřízenou, a mezi jeho vnitřní úzkostí, nejistotou a sníženým sebevědomím v mužství (2).

Muži, kteří se snaží ženy shazovat a činit z nich sexuální objekty, jsou si velmi nejistí ve vlastní kůži, nejsou se sebou spokojení a vnitřně se děsí toho, že nejsou dost přitažliví pro ženy, které chtějí. Tito muži mají také tendenci uvažovat o ženách velmi zjednodušujícím způsobem a dělí je na dvě skupiny, buď jsou počestné, pečující a dobré, nebo jsou promiskuitní, manipulativní a nedobré. Tohle dvoustranné dělení pak psychologové označují jako dichotomii Madona versus Děvka .

Protože mužství takových mužů je slabé a neustále v ohrožení, mají tendenci přikládat mužům větší práva a sexuální svobody, zatímco ženy za stejné chování odsuzovat.

Zdroj: (1) www.journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0146167218781000, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6058438/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4873087/, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat