Výrazné mužné rysy partnera jsou pro ženy magnetem

30.10.2020 | Sex a vztahy

Výběr partnera u člověka se neřídí výlučně biologickými parametry, nicméně pudovost je i druhu Homo sapiens stále velmi silná. A etologické výzkumy u našich blízkých příbuzných naznačují, že v případě samců, a tedy potažmo mužů, na velikosti skutečně záleží. Čím výraznější mají samčí rysy, tím větší mají sociální úspěch.

Vyplývá to z výzkumu mezinárodního týmu vědců, kteří sledovali úzkonosého primáta kahaua nosatého, který patří mezi vyšší primáty. Samci těchto opic mají výrazné nosy, řeklo by se až choboty. Vědci z Kjóta, Cardiffu a Malajsie ale měřili nejen tyto rysy, ale také celkové osvalení, mohutnost těla a objem varlat.

Co odhalí rysy

A zjistili, že čím výraznější mužské rysy – nos, svaly a mohutnost těla – samec měl, tím měl větší také varlata a produkoval více semene. A čím větší všechny rysy dohromady, tím větší úspěch měl při páření.

Jinými slovy u vyšších primátů svým způsobem skutečně záleží na velikosti mužství. Nemusí jít přímo o penis, ale soubor rysů, které muže (samce) činí mužem (samcem).

Hovoříme tady však o ryze biologické přitažlivosti a sexuálním úspěchu. Člověk je tvor tvořící složité společnosti a na volbu partnera u něj (dlouhodobého) má vliv také řada kulturních a sociálních faktorů. Ale pokud jde o sexuální (krátkodobé) vztahy, pak mají zřejmě výhodu muži, kteří mají větší mužství – penis, ramena, svaly, čelisti, vousy apod.

Podla nosa poznáš kosa?

„Krom toho, že zvětšené samčí nosy slouží jako reklama pro samice při námluvách, jsme zjistili, že samci s většími nosy a větším tělem mají také větší varlata. To naznačuje, že velikost nosu je významný faktor ovlivňující to, jak dominantní samec bude ve společnosti a kolik bude mít spermatu,“ tvrdí doktorka Ikki Matsudo z Kjótské univerzity.

Mužnější jedinci s většími mužskými znaky tedy vysílají signály, že jsou také úspěšnější jedinci pro zplození kvalitních potomků. A třebaže lidé jsou monogamnějším druhem než kahuaové, vysvětlují tyto výzkumy – alespoň částečně – proč jsou lidé posedlí velikostí mužství, když jde o sex, a proč tedy pornoherci mají velká mužství. Mužnost a velikost mužství však u člověka nezaručuje kvalitu partnera pro založení rodiny a výchovu dětí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat