Látky z nepřilnavého nádobí způsobují neplodnost

Perfluorované uhlovodíky alias PFC se od šedesátých let používají při výrobě nepřilnavých povrchů nádobí. Od konce sedmdesátých let odborníci zaznamenali jejich zvýšenou koncentraci v pitné vodě a krevní plazmě člověka. Italští vědci tvrdí, že tyto látky negativně ovlivňují funkce testosteronu při dospívání a pohlavním zrání. Výsledkem je jednak menší velikost penisu, tak také snížený obsah zdravých spermií v ejakulátu.

Autoři tvrdí, že mladí muži vyrůstající v oblastech, kde se PFC dostávají do pitné vody, mají menší pohlavní orgán a jsou častěji neplodní. PFC totiž ovlivňují funkční dráhy testosteronu v jejich těle.

„Tato studie dokumentuje, že PFC má výrazný vliv na zdraví mužů, protože přímo ovlivňuje hormonální dráhy tak, že to vede až k neplodnosti. Zjistili jsme, že zvýšená hladina PFC v plazmě a semenné tekutině pozitivně souvisí se sníženou hladinou testosteronu v krvi, sníženou kvalitou spermatu, menším objemem spermatu a menší délkou penisu,“ uvádějí autoři v čele s doktorem Andreou Di Nisiem z Univerzity v Padově.

Odstranit PFC z pitné vody je zatím téměř nemožné. Proto musejí odborníci začít pracovat na tom, jak odstranit tyto látky přímo z lidského těla.

Řešením je také nepoužívat nádobí s PFC, přičemž některé výrobky uvádějí, že jsou sice PFOA free, ale PFOA je jen jednou z mnoha typů PFC, přičemž škodlivé jsou všechny PFC.

Také v mléce

PFC mají navíc akumulační charakter. Takže se v těle hromadí. A vědci z Harvardovy univerzity nedávno prokázali, že u některých kojenců s rostoucím věkem koncentrace stoupá. Pokud má matka také vysokou koncentraci ve svém těle. Je tedy jasné, že se v těle kojenců kumuluje z mateřského mléka.

PFC můžou potlačovat imunitu, ale také zvyšují riziko rakoviny varlat, ledvin a jater.

„Kojící matky by neměly používat pánve s nepřilnavým povrchem, pravidelně vysávat místnosti a nekonzumovat popcorn do mikrovlnné trouby, nepoužívat plastové obaly na potraviny a nejíst pizzu z krabice,“ radí vědci z Harvardovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat